Helyi közélet

2016.12.12. 17:10

A barátságot ápolni kell - Emléktábla-avatás Tokajban

Tokaj - A magyar–orosz barátság előtt tisztelegtek az emléktáblával.

Tokaj - A magyar–orosz barátság előtt tisztelegtek az emléktáblával.

Új emléktábla avatásával és egy korábbi megkoszorúzásával ünnepelték Tokajban a magyar–orosz barátság napját. A négy éve elindított kezdeményezés annak apropóján jött létre, hogy a XVIII. században I. Péter Cár Tokaji Borvásárló Bizottságot alapított azért, hogy a legnemesebb nedűt, a tokaji bort eljuttassa az uralkodói udvarba.

Híd a népek között

Az emléknap a Szent Miklós Ortodox Templomban tartott szent liturgiával kezdődött, amit Kirill atya, a Magyar Ortodox Egyházmegye titkárának vezetésével. A szertartást követően a szentélyben leplezték le azt az emléktáblát, amit a Tokaji Borvásárló Bizottság helyben elhunyt tagjainak tiszteletére készíttetett Honvédelmi Minisztérium.

Holló József nyugalmazott altábornagy, a honvédelmi miniszter főtanácsadója azt mondta: a tokaji bor már akkor is kiváló diplomáciai eszköz volt. Nincs ez másként ma sem, amikor hidat képezhet a népek között.

A főtanácsadó felolvasta Simicskó István miniszter levelét, amelyben gratulált a város kezdeményezéséhez és támogatásáról biztosította Tokajt.

Fontos kapcsolat

A táblaavatón Posta György polgármester a kezdeményezés erejéről szólt. A városvezető kiemelte, Tokajnak nemcsak a történelmi múlt miatt fontos az orosz kapcsolat, hanem a jövőt tekintve is. Az oroszok mindig is szerették a tokajit, rengeteget is vásároltak belőle. Emellett pedig a turistákat és a befektetőket nézve is előnyös lenne a térség számára a jó barátság fenntartása.

Az eseményen az Oroszországi Föderáció nagykövetségének több vezető tisztségviselője is részt vett. Maxim Vorobiev katonai és légügyi attasé megköszönte a város és a minisztérium megemlékezését, azt mondta, jól eső érzés, hogy így őrzik a hagyományt Tokajban.

Leplezés után koszorúzás

A IV. Magyar–Orosz Barátság Napja a Tokaji Múzeum kertjében folytatódott. Ott szintén egy tábla őrzi a több mint 280 éves Borvásárló Bizottság emlékét.

A koszorúzás előtt Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke kiemelte, a tokaji számos uralkodó asztalának előkelő itala volt. Péter cár mellett megemlítette XIV. Lajost is, aki a legenda szerint is királyinak nevezte a tokajit. Török Dezső hozzátette, a megyének is jó kapcsolata van oroszországi testvérmegyéjével, ezt erősíti Hegyalja névadó településének kezdeményezése is.

Sergej Leonidovich Bezdolnyij, a Rostov megyei közgyűlés önkormányzati és kozák ügyi bizottságának elnöke, valamint a Doni Nagy Sereg Atamánjának tanácsadója is megköszönte a magyar–orosz barátság napját, valamint azt, hogy rendszeresen meghívják őket az ünnepségre.

Az idei évfordulón arra emlékeztek, hogy Nagy Péter cár 300 évvel ezelőtt hajtotta végre első sikeres magyarországi borexpedícióját, valamint arra, hogy 270 évvel ezelőtt nevezte ki Erzsébet cárnő a bizottság fénykorát elindító Visnyevszkij tábornokot, akit Tokajban is temettek el.

ÉM-EJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában