Helyi közélet

2016.11.22. 19:39

Quintessence Pálinkaverseny: A szakembereknek is komoly kihívás

Onga - A Quintessence Pálinkaversenyen a be­érkezett mintákat 20 pontos bírálat alapján értékelik.

Onga - A Quintessence Pálinkaversenyen a be­érkezett mintákat 20 pontos bírálat alapján értékelik.

A napokban tartották a Quintessence Pálinka- és Párlatverseny lehetséges zsűritagjainak felkészítő és egyben kiválasztó tréningjét Ongán, melyet Vértes Tibor, az Agárdi Pálinkafőzde főzőmestere vezetett le.

Évek óta figyeljük az ország legjobb pálinka­bírálóinak munkásságát.” Takács László

A Quintessence Competicion – korábbi nevén Ongai Pálinkaverseny – az elmúlt években nemcsak Magyarország, de egész Közép-Európa meghatározó pálinka- és párlatmegmérettetésévé nőtte ki magát, hisz évek óta 1000 feletti nevezett minta érkezik a desztillátumok nagy seregszemléjére határon innen és túlról. A verseny díjazottjának lenni rangot és szakmai elismerést jelent: ehhez nemzetközileg is felkészült, széles körű szakmai ismeretekkel rendelkező pálinkabírálókra, értékelőkre van szükség.

Több területen mérik

– Egy ilyen nagy versenyen bírálni komoly kihívás minden, a pálinka területén dolgozó szakembernek – tudtuk meg Takács László verseny­igazgatótól. – Évek óta figyeljük az ország legjobb pálinkabírálóinak munkásságát, tevékenységét, akik közül a korábbi versenyeinken a legtöbben már bíráltak. Ezeken mindenkinek a bírálatait több területen is mérjük, számítógép segítségével összegezzük. Így van, akinek a felkészültségéről, teljesítményéről, erősségéről vagy épp fejlesztendő területeiről több száz bírálat alapján alkothatunk véleményt. Mindehhez jön az általunk szervezett tréningeken, képzéseken nyújtott teljesítmény, az ottani vizsgák sikeressége. A 70 százalék feletti eredményt elért bírálók kerülnek be a verseny bővebb zsűrikeretébe, ami jelenleg 32 fős. Számukra újabb tréningek jönnek, újabb „vizsgákkal”, mért teljesítményekkel. Mindezeket egy általunk kidolgozott pontozási rendszer alapján összegezzük, és a legjobb eredményt elért bírálók kerülnek meghívásra a januári versenyre. Jelenleg a tréningen nyújtott eredmények kiértékelése, összegzése zajlik.

Az Ongai Kulturális Egyesület elnökétől megtudtuk: a Quintessence Pálinkaversenyen a beérkezett mintákat 20 pontos bírálat alapján értékelik, ahol a párlat – nem optikai – tisztaságát, a gyümölcskaraktert, a szájérzetet és a termék harmóniáját vizsgálják. Minden pálinkát egymástól függetlenül minimum 6 bíráló minősít, bizottsági, gyors zsűri és szárazpróba-bírálótagok vegyesen. Ha nincs konszenzus vagy 14 pont felett minimum 3 pontnál nagyobb különbség mutatkozik meg a bírálatok között, akkor automatikusan új bizottsághoz, majd szükség esetén a csúcs­zsűrihez kerül a versenyminta: végül a számítógépes program segítségével a bizottság összesített lapot tölt ki mintánként, egyeztetett vélemény alapján. A száraz­próba-bizottság tagjai konszenzusra törekedve a tételnél csak a tétel tisztaságát vagy hibás voltát vizsgálják. Érmet csak az a termék kaphat, mely a szárazpróba-bizottság által nem kapott hibás minősítést. A szoftverben pontot csak akkor lehet rögzíteni, ha részterületenként minimum 2-2 szöveges értékelő gondolat rögzítésre került. Az egyesület saját maga által fejlesztett szoftverében előre megadott + vagy – tartalmat hordozó kifejezések, értékelések közül lehet választani, amiket a bíráló mintegy mankót használhat, kiegészíthet vagy figyelmen kívül hagyhat.

ÉM


Quintessence (VIII.) Pálinka- és Párlatverseny

A verseny meghirdetésének köre: a határon innen és a határon túli magánfőzők, bérfőzetők és kereskedelmi főzdék.

Nevezési minta: magán- és bérfőzetőknek fajtánként minimum kétszer 0,35 liter, kereskedelmi főzdéknek háromszor 0,35 vagy 0,5 liter.

Nevezési díj: 1-2 nevezett mintaszámnál magán- és bérfőzetőknek mintaszámonként 5000 Ft/minta, kereskedelmi főzdéknek 7000 Ft/minta, 3-4 nevezett minta esetén magán- és bérfőzetőknek mintaszámonként 4000 Ft/minta, kereskedelmi főzdéknek 6000 Ft/minta, 5 feletti nevezett minta esetén magán- és bérfőzetőknek mintaszámonként 3000 Ft/minta, kereskedelmi főzdéknek 5000 Ft/minta.

Nevezési határidő és a minták átvétele: 2017. január 6., 17.00 óra, személyesen leadva az ongai költségalapú bérlakásokban kialakított versenyirodában (3562 Onga, Gyöngyvirág u. 1., 1. em.), illetve eljuttatható postán az egyesület címére (ongai kulturális egyesület 3562 Onga, Görgey u. 2/A.).

Nevezési feltételek: A versenyen a versenyszabályzat elfogadásával, a nevezési lap kitöltésével, a nevezési díj befizetésével lehet részt venni. A párlatok leadásával egy időben a nevezéshez csatolni kell a nevezett pálinka/párlat származási igazolását.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában