Helyi közélet

2016.11.01. 08:30

A miskolci D&D drótgyár több mint száz éve gyárt

Miskolc - Miskolci Kelet-Európa legnagyobb feszítőhuzal gyára.

Miskolc - Miskolci Kelet-Európa legnagyobb feszítőhuzal gyára.

A miskolci drótgyárat 1912-ben alapították, éppen ezért egyike azon kevés miskolci cégeknek, amelyek már több mint száz éve működnek városunkban. Igaz, az elmúlt évtizedekben többször is történt tulajdonosváltás, legutóbb 2010-ben, amikor is a Moravia Steel cégcsoport vásárolta meg. A cseh cégről érdemes tudni, hogy az egyik legjelentősebb ércfeldolgozó és acéltermékeket gyártó vállalat.

A 2010-es tulajdonosváltás nehéz időszaka volt a D&D-nek, de mára stabilizálódott a helyzet." Jex László

– A 2010-es tulajdonosváltás nehéz időszaka volt a D&D-nek, de mára büszkén mondhatjuk, azóta a helyzet stabilizálódott – kezdte Jex László, a drótgyár gazdasági igazgatója. – A Moravia Steel csoport több milliárd forintot fordított a feltőkésítésre. A 2010-es minimumot jelentő évi 45 ezer tonnás termeléshez képest az idén már 65 ezer tonna terméket gyártunk és értékesítünk, miközben a korábbi 25 főről 150-re emelkedett dolgozóink létszáma. Ma már a cég pénzügyileg, piacában és nyereségességében is kimondottan stabil.

Felhasználás

„A gyár termékeinek legfontosabb felhasználója az építőipar. A D&D Drótáru Ipari és Kereskedelmi Zrt.-nél gyártott feszítőhuzalokat és pászmákat vasbeton szerkezetekbe építik be, olyan helyeken, ahol nagy távolságokat kell áthidalni, nagy terhelést kell elviselni” – magyarázta Jex László.

– A drótgyár több mint százesztendős működése alatt mindig a vevői igények magas színvonalú kiszolgálása, a korszerű termékek gyártása, a gazdaságos működés volt a szakemberek célja – hangsúlyozta Jex László. – Több hagyományos, de gazdaságtalanul előállítható termékünk gyártását befejeztük, míg más termékek esetében több milliárd forintos értékben termék-, technológia- és gyártóeszköz-fejlesztéseket valósítottunk meg. Korszerű gépparkunkhoz párosul a több évtizedes gyártási tapasztalat, a korszerű gyártástechnológiák alkalmazása, a jól képzett humán erőforrás. Napjainkra a cég gyártókapacitása éves szinten meghaladja a 65 ezer tonnát. Termékeink közel 90 százalékát exportáljuk, a magyar felhasználás ugyanis nem fedi le a kapacitásunkat. A termékeinkkel a lakosság egyébként sem találkozhat közvetlen módon, hiszen azok szabad szemmel nem láthatóak, mivel az acélt jelentik olyan betonelemekben, amelyek később épületekbe, például autópálya-felüljáróba kerülnek.

– Fejlesztéseink hatására teljesen megváltozott a cég arculata, a D&D Kelet-Európa legnagyobb feszítőhuzal-gyártójává vált, ma már versenytársa tud lenni szinte mindegyik jelentős európai feszítőhuzal- és pászmagyártónak. Termékeit élenjáró nemzetközi szabványok szerint megkövetelt minőségben képes gyártani – emelte ki.

Fejlődik a cég

Megemlítette azt is, a 2014-ben épült egy új irodaházuk.

„Ez önmagában jól illusztrálja, hogy a cég fejlődik és megfelelően prosperál” – hangsúlyozta Jex László.

- ÉM -


A D&D fő termékei

  • hidegen húzott betonfeszítő huzalok
  • hidegen húzott stabilizált betonfeszítő huzalok
  • stabilizált nagy szilárdságú betonfeszítő pászmák
  • acélhajféleségek
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában