Helyi közélet

2016.11.15. 18:03

A kiválasztott épületekben közös, hogy fontos mai témákat feszegetnek

Ózd, Rudabánya - Média Építészeti Díjra jelöltek két megyei épületet is.

Ózd, Rudabánya - Média Építészeti Díjra jelöltek két megyei épületet is.

A Média Építészeti Díja abból a célból jött létre, hogy áttörje a kommunikációs korlátot az építészek és nagy nyilvánosság között a magyar közéleti, kulturális színteret megcélozva. Az épület kategóriában döntőbe jutott az ózdi gyártelep-rehabilitáció, a „Kultúrgyár”-projekt, a Rudapithecus Látványtár a Majomszigeten – Védőépület-együttes fogadóépülettel és tanösvény Rudabányán, a CEU új belvárosi épület­együttese, az Arkt Művészeti Ellátó, a Time Box: pavilonok a Mikháza Régészeti Parkban, illetve a debreceni Szent György templom.

Öröm, hogy két épület­együttes is észak-­magyarországi." Csontos Györgyi

Odaadó csapatmunka

Az ózdi gyártelep rehabilitációjának tervezője Csontos Györgyi építész.

– Mikor a jelölésről értesültem, velem örültek az építész munkatársaim is, hiszen ez a projekt sok embernek az odaadó csapatmunkáját is tükrözi – nyilatkozta az építész. – Speciális feladatot jelentett a „Kultúrgyár” mindegyik elemének megtervezése, de az épületek fizikai és mentális környezete sem volt hétköznapi terület a projekt résztvevőinek – a beruházásban és a kivitelezésben résztvevőket is beleértve. Külön öröm számomra, hogy a hat jelölt közül kettő épületegyüttes is az észak-magyarországi, azaz a borsodi iparvidékről származik. Ózd különleges adottságokkal rendelkező és sokkal jobb sorsra érdemes város, amit valószínűleg a nemzetközi szakmai zsűri is meg­érezhetett a jelöléskor…

Az ózdi épületeket a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet építtette 2015-ben. Az egyik épület a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark, a másik a Digitális Erőmű, amely többek között a Digipédiának, a MaNDA kulturális adatbázisán alapuló digitális keresőrendszer fejlesztésének is otthont ad.

Okosan, jó érzékkel

Az Építészfórum idén 12. éve rendezi meg a díjat, amelyre 91 épülettel és 67 tervvel neveztek. Az előzsűri értékelése szerint a benyújtott pályázatok bizonyítják, hogy a magyar építészek és ügyfeleik tudják, hogy hogyan navigáljanak okosan és jó érzékkel a modernizmus, kortárs irányzatok, tradicionalizmus és kézművesség uralkodó szelei közt a krízis sújtotta Európában. Mindeközben nem félnek égető társadalmi problémákat felvetni, és ezekre jól átgondolt fenntartható válaszokat adni. A munkákat a nyilvános díjátadón látványos prezentációk keretében mutatják be alkotóik az ország vezető médiumainak képviselői és a nagy nyilvánosság előtt.

Az előzsűri a döntőbe jutott épületeteket és terveket eltérő bírálati szempontok alapján választotta ki. A kiválasztott épületekben közös, hogy fontos mai témákat feszegetnek: átalakítás, örökség, lakhatás, fenntarthatóság, kézművesség, emellett mindegyikben fellelhető a bátorság és egy-egy nagy gesztus.

- ÉM -Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában