Helyi közélet

2016.10.14. 09:20

Prágába utazik? Üdvözölje a miskolci villamosokat!

Miskolc - Kilenc bécsit és hét Tátrát adott el eddig Miskolc, és jutott a veterán járművek közé is.

Miskolc - Kilenc bécsit és hét Tátrát adott el eddig Miskolc, és jutott a veterán járművek közé is.

Kilencre bővült Miskolc veterán jármű parkja a közelmúltban, tudtuk meg Pásztor Imrétől, a város közlekedési vállalatát is magába foglaló Miskolc Holding Zrt. kommunikációs vezetőjétől.

A feleslegessé vált szerelvényeket az MVK eladásra kínálta. Pásztor Imre

A jó öreg Ikarus-buszok mellett a villamosok létszáma bővült, hiszen a főként adventi villamosként „újrahasznosított” Tátra mellé beállt a sorba egy SGP- – azaz, ahogy a népnyelv hívja, bécsi – villamos is. Hogy pontosan mikor láthatjuk majd az új veteránt, még nem tudjuk.

Pásztor Imre így fogalmazott: „városi ünnepek alkalmával előjönnek a nosztalgiajárművek a remízből, a garázsból és olykor feltűnnek akkor is – ez a régi villamosokra igaz –, ha vezetői típusengedélyt kell megszerezni hozzá az MVK munkatársainak. Ezenkívül a vállalat által tartott nyílt napokon is megnézhetők ezek a járművek, és a Múzeumok éjszakája rendezvénynek is állandó résztvevői.”

Kisvonatként születnek újjá

A bécsi és a Tátra-villamosok nyugdíjazása akkor történt meg, amikor átvették szerepüket az alacsony padlós Skoda-villamosok, amelyeket – összesen 31 darabot – a több éven át zajlott villamosprojekt részeként vásárolt meg a város. A feleslegessé vált szerelvényeket az MVK Zrt. eladásra kínálta, ebből tartotta meg a vállalat az említett egyet a nosztalgiaparkba

Kérdeztük, hány járművet sikerült értékesíteni. Pásztor Imrétől megtudtuk, kilenc bécsi és hét Tátra-villamos kelt el ez év szeptemberéig. A bécsi villamosok vásárlói között volt magánszemély és vállalkozás is. A nosztalgiajárművön kívül két „piros” szerelvény is Miskolcon maradt, ezeket ugyanis a Lillafüredi Kisvasútért Alapítvány vásárolta meg. (Erről korábban be is számoltunk: kisvonatként szeretnék majd működtetni.)

Kiderült még az is, hogy hét eladott Tátra Prágába került, ahol teljes felújítás után a cseh főváros közlekedését segítik.

Jelenleg egyébként négy bécsi és tíz Tátra-villamos eladó még az MVK-nál.

Egy évvel ezelőtt történt

Úgy egy éve Miskolc ötletpályázatot írt ki a bécsi villamosok hasznosítására, amelyre rengeteg pályamű érkezett. Végül Bereczki Zoltán építész nyert, aki Szinva-hídként képzelte el a bécsit. (Később arról is beszámoltunk, hogy ötletét felhasználták a Tiszai pályaudvar környéke rekonstrukciója terveihez.) Indult a pályázaton a cikkben említett Lillafüredi Kisvasútért Alapítvány is, akik aztán terveikhez megvásároltak két kiszuperált járművet.


Letűnt miskolci villamosvonalak nyomában

Miskolc - Kevés olyan város létezik, aminek akkora villamos-mániája van, mint Miskolcnak. Főleg annak tudatában, hogy valójában csak egy igazi, kelet-nyugat irányú vonala van, hiszen az egyes és a kettes villamos egészen az Újgyőri piacig egy pályán fut, csak itt kanyarodik le az egykori vasgyárba a kettes. Ám Miskolcon sem mindig ez az egy vonal létezett, hiszen amíg a lakosság - leginkább a több műszakban dolgozó gyári munkások - igénye megkívánta, addig volt 3-as, 4-es, sőt 0-s számú villamosa is a városnak.

Miért „járkál” egy Bengáli Miskolcon?

Miskolc - A miskolci sínpárokon újra látható volt a régi, 151-es pályaszámú sárga, FVV – vagy ahogy többen ismerik a Bengáli – nosztalgia villamos.

 

 

Prágába megy a miskolci Tátra villamos

Miskolc - A 215-ös pályaszámú villamos 18 évig közlekedett a miskolci síneken, szerda este 19 óra után ez a szerelvény is útnak indul Prágába - adta hírül az MVK a Facebook oldalán. A jó öreg Tátra 1997-2015 között rótta a miskolci villamossíneket.

 

A Szigeten is felbukkant a miskolci villamos

Budapest, Miskolc - Egy lelkes miskolci fesztiválozó örökítette meg az éppen a Szigeten állomásozó bécsi villamost. Bár alaposan átalakult és új funkciót kapott a jármű, a Tiszai Pályaudvar - Vasgyár tábla csak árulkodik róla, hogy nemrégiben még a miskolci villamossíneket szelte a jó öreg bécsi.

 

Szinva-híd lehet a bécsi villamosból. Sőt! Bár…

Miskolc - Mi lesz a bécsi villamosokkal? A korábban kiírt nyertes pályázat terveit lehet, hogy megvalósítják.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában