Helyi közélet

2016.10.28. 22:38

Országos Rajzfilmünnep az animáció világnapján

Miskolc - Egész délutános mozi­program, a magyar rajzfilmtörténet klasszikusaival.

Miskolc - Egész délutános mozi­program, a magyar rajzfilmtörténet klasszikusaival.

Az animáció világnapja alkalmából 2016. október 29-én a Miskolc Művészetek Háza Uránia és Béke Art mozitermeiben is megrendezésre kerül az Országos Rajzfilmünnep – egy kezdeményezés, mely országszerte közel 40 városban jelenik meg – tájékoztat a Cine-Mis Nonprofit Kft. közleményében. Egész délutános mozi­program a magyar rajzfilmtörténet klasszikusaival.

Vizuális nevelés

A Rajzfilmünnep fontos törekvés az óvodás- és iskoláskorú közönség vizuális nevelése terén, hiszen a rendezvényre ellátogató gyermekek értékes, oktató-szórakoztató, erőszakmentes gyerektartalommal találkozhatnak különleges, mozis keretek között.

Az idei repertoárban az elmúlt több mint 50 év rajzfilm­kincseiből csemegézhetünk és újra felidézhetünk olyan gyöngyszemeket, mint például Dargay Attila csodás alkotásai közül a Vuk vagy a Lúdas Matyi, mely az első egész estés magyar rajzfilm és jövőre ünnepli 40. évfordulóját.

Kedvencek

A Dargay-meséken túlmenően bemutatjuk a gyermekek nagy kedvencét, a valaha készült egyik legsikeresebb magyar rajzfilmsorozat, a Bogyó és Babóca 3. részét is, mely a rajzfilmünnep főszervezőjének, az idén 14 éves KEDD Animációs Stúdiónak a saját alkotása. De a mozivásznon felbukkan majd a szeleburdi Vízipók és folyton hitetlenkedő barátja, Keresztespók is, akik megmutatják, hogy nem baj az, ha valaki más, mint mi vagyunk, attól még lehet ő is jóságos és becsületes.

A rajzfilmünnep fővédnöke Dargay Attila özvegye, Henrik Irén, aki a rendezvény budapesti sajtótájékoztatóján arra emlékeztette a közönséget, hogy bár manapság sok a jó animáció, kevés a kifejezetten gyerekeknek készült mai alkotás, ezért nemes cél a fiatalsággal újra megismertetni a magyar animáció 1990-es évekkel lezáródó első aranykorának termését – áll a közleményben.

ÉM


A program

Művészetek Háza, Uránia Art moziterem:

14:00 – Vuk (Színes magyar rajzfilm, 74 perc, 1981, korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető.)

15:30 – Lúdas Matyi (Színes magyar rajzfilm, 70 perc, 1979, korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető.)

16:45 – Bogyó és Babóca 3. – Játszótársak (Színes, magyar családi animációs film, 70 perc, 2014, korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető.)

Művészetek Háza, Béke Art moziterem:

14:30 – Vízipók-csodapók (Színes, magyar rajzfilm, 73 perc, 2002, korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető.)

Az esemény Facebook-oldalán hasznos információk, videók találhatók.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában