Helyi közélet

2016.09.28. 09:14

Margarita: „Jól vagyok. Fáj a lábam, de azért ki lehet bírni”

Miskolc - A 9 éves miskolci kislánynak lábszárszarkómája miatt amputálni kellett a bal lábát lábszárközéptől. A műtét szeptember 14-én volt Budapesten, most pedig már a megyei kórház Gyermek-egészségügyi Központjában fekszik. Még sok megpróbáltatás vár rá, kemoterápia és rehabilitáció, de bizakodó, és alig várja, hogy megkapja protézisét.

Miskolc - A 9 éves miskolci kislánynak lábszárszarkómája miatt amputálni kellett a bal lábát lábszárközéptől. A műtét szeptember 14-én volt Budapesten, most pedig már a megyei kórház Gyermek-egészségügyi Központjában fekszik. Még sok megpróbáltatás vár rá, kemoterápia és rehabilitáció, de bizakodó, és alig várja, hogy megkapja protézisét.

Margarita a kórházban is szorgalmasan tanul. Azt mesélte, épp most fejezte be a matekot és a magyart. Matekból most ismétlik a harmadikos anyagot, magyarból pedig verseket és történeteket kellett olvasnia, és kitölteni a munkafüzet feladatait. Nem akar lemaradni a tanulásban, mert szereti az osztálytársait, és jövőre velük akar továbbmenni az 5. osztályba. Elárulta: jól van, csak fáj a lába, „de azért ki lehet bírni”.

Egyre csak azt kérdezem, miért az én kislányom? Buncsák Irén

Margaritáról már többször írtunk lapunkban. Ő az a 4. osztályos miskolci kislány, akinek lábszárszarkómája miatt amputálni kellett a bal lábát lábszárközéptől. A műtét szeptember 14-én volt Budapesten, most pedig már a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház Gyermek-egészségügyi Központjában fekszik. Még sok megpróbáltatás vár rá, kemoterápia és rehabilitáció, de bizakodó, és alig várja, hogy megkapja protézisét.

Nem lehet megérteni

A kislány édesanyja, Buncsák Irén a mai napig nem tudta feldolgozni, hogy ez történt a kislányával.

– Szerintem ezt nem is lehet soha megérteni. Miért pont az én kislányom, miért? Ezerszer is ezt kérdezem. Erre soha nem kapok választ – mondja Irénke.

A budapesti műtétről kérdezzük. Megtudjuk, Margarita nagyon elkeseredett, amikor az altatásból felébredve csak a lábcsonkját látta. Azt gondolta, hogy rögtön ott lesz a műlába, amit majd használhat. Négy napig erős fájdalomcsillapítót kapott. A műtét másnapján már tornáztatnia kellett a bal lábát, nehogy az izmok letapadjanak. A mankót már tudta használni, mert a műtét előtt sem tehette le a földre a beteg lábát. Mára javult a kislány lelkiállapota. A körülményekhez képest jól fogadta ezt a helyzetet. Most kemoterápia vár rá. Jár gyógytornára, kisebb távokat mankóval tesz meg, nagyobbakat kerekes székben, sorolja az édesanya.

Nagyon köszöni

Irénke kéri, írjuk meg feltétlenül, hogy nagyon köszöni minden olvasónknak a felajánlásokat. Úgy néz ki, hogy megoldódik a lakásproblémájuk, mert esély van rá, hogy a miskolci önkormányzattól bérlakást kapnak. A „Bátor Kicsi Lélek” Alapítvány pedig egy évig segít a lakbér kifizetésében. A pénzbeli segítségre nagy szükség van, mert Irénke egyedül neveli Margaritát, de a rehabilitáció végéig nem tud dolgozni. Volt olyan hölgy, aki 200 ezer forinttal támogatta őket. Irénke kislánya két iskolájának is köszöni a segítséget, és Papp Edit osztályfőnöknek, aki minden héten elküldi Margaritának a tananyagot. A kis család nagy segítője és támasza Pap Lajosné, aki valamikor Irénke tanára volt. Minden követ megmozgatott és mozgat ma is annak érdekében, hogy legyen Margaritáéknak lakásuk, és elég pénzük addig, amíg a kislány meg nem gyógyul.

Margaritától azt kérdezzük, mi a legfőbb kívánsága. Hosszasan gondolkodik, valószínűleg nehéz egyet választani. Aztán elárulja, hogy nagyon szeretne egyszer Disneylandbe eljutni. Majd hozzáteszi: de most azt szeretné a legjobban, ha minél hamarabb meggyógyulna, és visszamehetne az iskolába. És azt, ha lenne egy lakásuk, ahol a kórház után lakhatnának.

Minden segítség jól jön

Szeptember 30-án, este 6 órakor jótékonysági hangversenyt rendez Margarita megsegítésére az Egressy Béni Zeneiskola. A helyszín a Zenepalota Bartók-terme.

Kérjük kedves olvasóinkat, hogy aki megteheti, pénzadománnyal segítse a bajba jutott családot! Buncsák Irén számlaszáma: K&H Bank 10402764-77535453-56551003.

A kisebb összegeket a Selyemréti Református Általános Iskola (Miskolc, Éder György utca 1.) és az Egressy Béni Zeneiskola (Miskolc, Palóczy utca 4.) fogadja és összegyűjti.


Miskolc - A 9 éves kislánynak az elmúlt héten amputálták a lábát. Többen is összefogtak érte.

Miskolc - Margarita énekelni és táncolni szeretett a legjobban. Most amputálni kell a lábát.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában