Helyi közélet

2016.09.02. 09:00

Irány Mád, ünnepeljük a furmintot a hétvégén!

Mád - Az idén minden eddiginél nagyobb mulatsággal ünnepli Mád a furmintot.

Mád - Az idén minden eddiginél nagyobb mulatsággal ünnepli Mád a furmintot.

Huszonhét helyszínen, kiváló borokkal, nyitott pincékkel és udvarokkal, ínycsiklandó ételekkel, kézműves foglalkoztatóval, koncertekkel, kiállításokkal, kézműves portékákkal, dűlőtúrával, szüreti hagyományokat bemutató programokkal – egyszóval igazi szüreti mulatsággal – várnak minden Mádra érkezőt pénteken és szombaton.

Borbély, szabó, cipész

A talpalávalót egyebek mellett péntek este a Parno Graszt, szombaton a Csík zenekar – vendégük lesz Rúzsa Magdi – szolgáltatja majd. De fellép Zséda és a Kvartett, a Bürkös Zenekar, a Karakter Zenekar és a Hegyalja Folk is.

A távolról jött vendégeknek sem kell aggódniuk – ígérik a szervezők –, hiszen a Furmint Korzón lesz borbély, aki borotvál, szakállat igazít, szabó, aki fodrot varr minden kedves vendég szoknyájára, pántlikát minden hölgy hajába. Készül a cipész, hogy a nagy mulatság közepette legyen, aki megsarkalja csizmáját a táncos lábú lányoknak és fiúknak.

A szervezőktől megtudtuk: a borbély a borvidéken élő, szakmáját szerető fiatal. A szatócs is próbálja majd korhűen idézni a múltat. A borbélyon kívül a többi mesterséget is vagy mádi mesteremberek vállalták, vagy olyan helyi fiatal, aki felkészült a mesterségből és élethűen „alakítja” majd a figurát.

Emellett persze a megszokott rendkívül nívós kulturális és zenei, valamint gasztronómiai programok is várják a Furmint ünnep vendégeit.

– Ez nem egy fesztivál a sok közül, ez ünnep, a bor, a furmint ünnepe – fogalmazott Tatárka József, Mád polgármestere a ma kezdődő rendezvényről. A polgármester azt ígérte, minden eddiginél nagyobb mulatságra számíthatnak a látogatók.

Kulturális programok

A Tokaji Borbarátnők Társasága kulturális programokkal járul hozzá a Mádi Furmint Ünnephez. A Demetervin Pincészetnél szombaton Isa Schnei­der Szőlő és bor című kiállításának megnyitójára várják a közönséget. Kulcsár Edit, a társaság elnöke elárulta, a kiállítást itt láthatják először az érdeklődők, innen megy majd a 25. Budavári Borfesztiválra.

A Tokaji Borbarátnők bemutatótermében pedig – ugyancsak szombaton – Kultúrtáj-Kép – a Tokaji Borvidék a világ öröksége címmel Albert Krisztina, a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. világörökségi szakértője tart előadást.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában