Helyi közélet

2016.09.16. 11:48

Hulladékválogató miskolci elítéltek

Miskolc - A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet és a miskolci MIReHuKöz Nonprofit Kft. között létrejött együttműködés révén csütörtök óta 12 fogvatartott végezhet napi nyolcórás munkát fizetség ellenében a társaság hulladékválogató üzemében. A tevékenység szolgálja a visszailleszkedést is.

Miskolc - A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet és a miskolci MIReHuKöz Nonprofit Kft. között létrejött együttműködés révén csütörtök óta 12 fogvatartott végezhet napi nyolcórás munkát fizetség ellenében a társaság hulladékválogató üzemében. A tevékenység szolgálja a visszailleszkedést is.

„Legalább nem kell bent ülni a cellában. Tudok valami hasznos dolgot is csinálni és még pénzt is keresek vele.” Szmolák Gyula, a miskolci börtön lakója így foglalta össze röviden, amikor új munkájáról kérdeztük a hulladékválogatóban. Csütörtök óta ugyanis – a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet és a MIReHuKöz Nonprofit Kft. együttműködése jóvoltából – a „környezetvédelem és a fenntartható fejlődés nélkülözhetetlen feladataiban” vehetnek részt az elítéltek.

Rendszeres életvitelre szoktatja a fogvatartottakat. Joó László

Egy sikeres projekt kezdete

Majoros Róbert, a társaság ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a cég profilja a hulladékbegyűjtés és annak feldolgozása, amely egyfajta társadalmi szerepvállalást is jelent.

„És az is társadalmi szerepvállalás, hogy a fogvatartottak – egészen pontosan 12 – számára napi nyolc órában munkát biztosítunk. Hulladékot szelektálnak. Ez mindhárom fél számára gazdasági előnyöket is jelent” – hangsúlyozta. A cégvezető úgy véli, hogy ez egy igazán sikeres projekt lesz.

Vissza a társadalomba

Joó László ezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka arra hívta fel a figyelmet, hogy a fogvatartottak reintegrációjának, a társadalomba való visszavezetésének legfontosabb eleme, eszköze a munkavégzés.

Sokkal jobb dolgozni, mint a négy fal között lenni. Szmolák Gyula

„A munka a börtönlakókat rendszeres életvitelre szoktatja, segítheti az önbecsülésük és a felelősségérzetük növekedését – mondta a parancsnok. – A munka fejében kapott díjból hozzá tudnak járulni a tartásuk költségeihez, de a keresményből támogathatják hozzátartozóikat vagy tartalékolhatnak a szabadulásuk utáni időszakra is.

„Félre is tudok tenni…”

– Májusban vonultam be a börtönbe és még úgy egy évig ott is leszek – mondta kérdésünkre Szmolák Gyula, a tizenkettek egyike. – Sokkal jobb itt, kint dolgozni, mint egész nap a zárkában lenni. Az ember szabadabban van, nem bent a négy fal között. Ez megfizethetetlen dolog. A gondolatokat is jobban leköti itt a munka. Én a szalagon érkező hulladékból a vegyszeres flakonokat, a PET-palackokat és a fém italos­dobozokat válogatom külön. A pénzből, amit majd ezért kapok, a benti szükségleteimre költök, meg próbálok a szabadulásra is félretenni. Nagyon sokat segít – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában