Helyi közélet

2016.09.12. 10:22

„…azt is mondta, hogy inkább a lábam, mint az életem”

Miskolc - Margarita énekelni és táncolni szeretett a legjobban. Most amputálni kell a lábát.

Miskolc - Margarita énekelni és táncolni szeretett a legjobban. Most amputálni kell a lábát.

– Nem mertem megmondani a kislánynak, hogy le fogják vágni a lábát – vallja be remegő hangon Pap Lajosné nyugdíjas pedagógus. Az elmúlt héten keresett föl bennünket, magával hozta a gyerek, Margarita fényképét. Gyönyörű, 9 éves kislány. A pedagógus mesélni kezd, és lassan kikerekedik a szívszorító történet.

– Margarita édesanyja valamikor tanítványom volt. Most, hogy rendkívül nehéz helyzetbe került, tőlem kért segítséget, mert senkije nincs, akihez fordulhatna. Férje már akkor elhagyta, amikor a kislány még meg se született. Más rokonai nincsenek, én vagyok az egyedüli támasza – meséli a pedagógus.

Agresszív kór

A szomorú történetet azzal folytatja, hogy Margaritáék albérletben laknak. Az édesanya alkalmi munkákat (takarítást) vállalt csak, hogy kislányát minden orvosi vizsgálatra és kezelésre el tudja vinni. Most, szeptember elején azonban kiderült, Margarita lábszárszarkómája olyan súlyos, hogy amputálni kell a bal lábát. Szerencsés esetben boka fölött, de ha a daganat nagyobb kiterjedésű, akkor térd alatt. Ráadásul ez a fajta szarkóma olyan agresszív, hogy félő, a műtét után áttétek alakulhatnak ki. Az amputációt szeptember 14-én végzik Budapesten, ezután kemoterápia vár Margaritára, majd hosszú rehabilitáció. Az édesanya azonban ezen idő alatt nem tud dolgozni, mivel végig a kislányával akar lenni a kórházban. Így azonban nem tudják az albérletüket fizetni, és azt a gyógyszert sem tudják megvenni, ami meggátolhatná az áttéteket.

– Margarita a Selyemréti Református Általános Iskola diákja, okos, szorgalmas kislány. Zeneiskolába is jár, hegedülni tanul, nagyon tehetséges. Komoly, kedves gyerek, a férjemmel mi vagyunk a keresztszülei. A nagy bajban most pénzre lenne szüksége a kislány édesanyjának, vagy olyan „pótnagymamára”, akinél ellakhatnának addig ingyen, amíg az anya nem tud újra munkába állni – sorolja a pedagógus. Hozzáteszi: Margarita édesanyja őt kérte meg, hogy mondja meg a kislánynak, le fogják vágni a lábát, de ehhez nem volt lelki ereje.

Már tudja

Margarita édesanyját, Buncsák Irént is felhívtuk. Megtudtuk tőle, hogy már megmondta a kislánynak az igazat, hiszen nem szabad a gyerek előtt eltitkolni semmit. Kérte, beszéljek Margaritával.

– Édesanyám azt mondta, elég jól viseltem, amikor megtudtam, hogy amputálni fogják a lábam – szólt kedves, komoly hangon a kislány. – De azt is mondta, hogy inkább a lábam, mint az életem. Most állandó fájdalmaim vannak. Édesanyámtól tudom azt is, hogy protézissel újra tudok majd járni, sőt táncolni is. Mert az iskolában nagyon szerettem táncolni, a zeneiskolában pedig énekelni és hegedülni. Kicsit azért félek a műtéttől – vallja be Margarita.

ÉM-HE


Aki teheti, segítsen

Arra kérjük olvasóinkat, hogy aki segíteni tud Margarita édesanyjának, tegye ezt meg. Most leginkább pénzre lenne szükségük, hogy az albérletüket fizetni tudják.

Buncsák Irén számlaszáma: K&H Bank 10402764-77535453-56551003



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában