Helyi közélet

2016.08.07. 16:53

Videó: Elhagyatott légvédelmi laktanya Miskolc és Harsány között

Harsány, Miskolc - Régóta üresen áll a Miskolc melletti laktanya Pingyomon. Az Urbex Hungary csapat bejárta az egykori légvédelmi komplexumot töviről, hegyire. Úgy néz ki, lassan az enyészeté lesz minden.

Harsány, Miskolc - Régóta üresen áll a Miskolc melletti laktanya Pingyomon. Az Urbex Hungary csapat bejárta az egykori légvédelmi komplexumot töviről, hegyire. Úgy néz ki, lassan az enyészeté lesz minden.

Sokan nem is tudják mi bújik meg az erdőben, a Miskolcról Harsány felé vezető úton, Pingyomon. Csak egy nagy vaskapu utal arra hogy itt volt, vagy van valami. Persze az idősebb korosztály számára nem ismeretlen a laktanya, de a funkciójáról nem sokan tudnak. Az Urbex Hungary csapata vette a fáradságot és ismét útra kelt, megnézték a laktanyát alaposan.

A laktanya az ötvenes évek elején épült, a területen 1951-56 között a 2. hadsereg lőszerraktár volt. 1961-1990 között pedig a 105/1. honi légvédelmi tüzér technikai osztály volt, melynek nevét 105/TÜSZ (technikai üzemeltető szolgálat) módosították. A területen helyezték el a 105/5. honi légvédelmi rakétaosztály technikai épületét is.

Sok száraz adatot lehetne ez ügyben összeollózni, de ezeket talán a legjobban foglalja össze Benedek Levente blogja, melyben részletesen elmagyaráz mindent. Ide kattintva megtekinthető!

A laktanya területére lépve elburjánzott növényzet fogad, az épületeket szinte alig látni. Az épületek funkciójával sajnos nem igazán voltunk tisztában, de utólagosan, fotókról beazonosítottuk. Ezért a videókban ezt feliratoztuk - olvasható az urbexhungary.blog.hu-n.

Forrás: Urbex Hungary.


Fotókon az elhagyatott légvédelmi laktanya Miskolc és Harsány között

Az egykori TV szoba, és ami maradt belőle. Az álmennyezet szinte mindenütt leszakadt.

Katonai kimenő táskák hevernek a bokrokkal benőtt úton.

Hatalmas csarnokok sorakoznak egymás mellett.

Egy tervtábla. Sajnos a vandáloknak semmi se szent.

Egy rakéta metszeti makettje.

Őrtorony.

Az egykori lőszerraktár egyik épülete, talán még az elsők között épülhetett.

A fűtőmű.

A konyha. Vagyis ami megmaradt belőle.

Emlékek a wc falán.

A kapus szoba.


Miskolc - Az Urbex Hungary csapata ellátogatott a 2000-es évek elején bezárt miskolctapolcai Juno Hotelbe. A szálloda nagyon régen üresen és elhagyatottan áll a híres üdülőhelyen.

Nagyecsér - Összedőlés határán álló házak, érintetlen vadvilág, gyönyörű környezet a borsodi világvégén. A mára elnéptelenedett tanyaközpont Mezőnagymihály közelében található, az Urbex Hungary csapata nemrégiben járta be a települést. Nézzen szét az évek óta üresen álló borsodi szellemfaluban!

Miskolc - A Bükkben, a Csanyik-völgy mélyén lévő, elhagyatott lőteret látogatta meg nemrégiben az Urbex Hungary csapata. Itt található az egykori MHSZ Miskolci Erdész Lövészklub sport lőtere, ahol évtizedekkel ezelőtt rengeteg fiatal próbálhatta ki céllövő tudását. A lőtér végül a kilencvenes évek végén megszűnt. Megmutatjuk, mostanra mi maradt belőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában