Helyi közélet

2016.08.22. 09:15

Európa Kulturális Fővárosa - Megyénkből ketten is szeretnék ezt a címet

Miskolc, Tokaj - Miskolc és Tokaj pályázik az Európa Kulturális Fővárosa 2023-ra.

Miskolc, Tokaj - Miskolc és Tokaj pályázik az Európa Kulturális Fővárosa 2023-ra.

„Miskolcnak minden adottsága megvan ahhoz, hogy Európa kulturális fővárosa lehessen” – ezt még februárban nyilatkozta a miskolci önkormányzat azután, hogy Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője bejelentette, hogy 2010 után újra magyar városé lehet a cím. Az év elején azonban a városvezetés még nem mondta ki konkrétan, hogy indulna az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023 címért.

A városháza a kiírás ismeretében közöl részleteket. Koczák Szilvia

Kiváló lélektani pillanatban

Tokaj, Eger, Debrecen, Veszprém már májusban hivatalosan is jelezték, pályáznak, de Miskolc még a Pécsett e témában megrendezett konferencia után is nyitva hagyta a kérdést. Végül dr. Kriza Ákos polgármester kiváló lélektani pillanatban, a Bartók Plusz Operafesztivál idei megnyitóján, Balog Zoltán miniszter jelenlétében jelentette be: Miskolc újra pályázik az EKF-címre. Hogy hol tart most a pályázat előkészítése, kiket vonnak be a munkába, mire fókuszál Miskolc a tanulmányban, erről érdeklődtünk az önkormányzatnál. Koczák Szilvia városházi szóvivő kérdésünkre a következő választ adta: „Az Európa Kulturális Fővárosa pályázatot a tervezettnél jóval később, előreláthatóan csak novemberben vagy decemberben írják ki. A városháza csak a kiírás ismeretében kíván a pályázattal kapcsolatos részleteket közölni.”

Kiváló a történelmünk, minőségi kultúrával bírunk. Posta György

Más utat járnak: már készülnek

Tokaj jóval Miskolc előtt jelentette be, hogy a pályázók között lesz. Igaz, a hegyaljai város jelezte, névleg Tokaj pályázik – a kiírás szerint erre van mód –, de nem csupán egy várost, hanem egész Zemplént képviselik majd. Mint honlapjukon fogalmaznak: Tokaj ugyan kisváros, de merész célokkal és büszke történelemmel.

Tokaj más utat járva, mint Miskolc, már elkezdte a felkészülést a pályázásra: a városi cégek, intézmények vezetőit, helyi civileket, helytörténészeket, a kulturális intézmények vezetőit hívták meg az előkészítő munkához. Mint megtudtuk: már harmadik hónapja minden hónapban egyszer üléseznek.

Posta György polgármester lapunknak elmondta: „Ha csak azt mondom, hogy Tokaj neve Európa-hírű, akkor egyáltalán nem túlzok. Meg merem kockáztatni, hogy nehezen találunk olyan helyet a világban, ahol valaki ne hallott volna városunkról és nyilván kiváló borainkról. Nos, tehát a nevet nem kell bevezetni. Ráadásul kiváló történelmünk van és minőségi kultúrával bírunk már ma is. Ugyanakkor egyre szélesebb kör ismeri meg a mi, már jelenleg is kiválóan működő kulturális infrastruktúránkat. Gondoljunk csak a Világörökségi Bormúzeumra, a Fesztiválkatlanra, de beszélni kell a színházunkról és a zsinagógáról. Ez utóbbiban egyformán lehet rendezni kiváló hangversenyeket, de nagyszerű konferenciákat is. Visszatérő nagyon rangos rendezvényeink is vannak, mint például a Tokaji Írótábor vagy a Crescendo Nyári Akadémia, a Zempléni Fesztivál, hogy csak a legnagyobbakat említsem. Ráadásként arról is beszélni kell, hogy mi nem egyedül kívánunk az EKF-címmel élni. Mi eleve úgy gondolkodunk, hogy az Európa Kulturális Fővárosa cím és a hozzá kapcsolódó kulturális rendezvénysorozat mind a 27 világörökségi településen jelentsen valamilyen eseményt. Van egy nagyon nagy álmunk, amire már készülnek a tervek is. Ez pedig, hogy Makovecz Imre »Sevillai Pavilonját« a Tisza és a Bodrog összefolyásánál építsük újra és körülötte kialakíthassuk a tokaji kultúra szigetét.”

Miért Miskolc? Miért Tokaj?

Megnéztük, a konkrét pályázatok ismerete nélkül mi szól már ma is Miskolc, illetve Tokaj mellett. Íme:

Miskolc:

  • Fesztiválok: Operafesztivál, Jameson CineFest
  • Diósgyőri vár és programjai (pl. Diósgyőri Forgatag)
  • Avasi borkultúra
  • Pannon-tenger Múzeum
  • A Herman Ottó Múzeum magyar festménygyűjteménye és egyéb állandó kiállítások
  • A görögkatolikus ikonosztáz
  • A Bükk hegység közelsége – kirándulás, bükki múzeumok
  • Miskolctapolcai Barlangfürdő
  • Tokaj-Hegyalja:

  • Zempléni fesztiválok
  • Borkultúra – pincék, dűlők
  • Tokaj kulturális negyede: zsinagóga, színház, múzeum
  • Vízi turizmus
  • Sárospataki Rákóczi-vár, -múzeum, illetve a zempléni várak
  • Tokaj Fesztiválkatlan
  • Gasztronómia
  • Írótábor
  • ÉM-NSZR

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában