Helyi közélet

2016.08.07. 11:55

40 év egy munkahelyen

Hollóháza - Nem csupán a pénzügyeket intézte, de a fiatal párokat is es­kette.

Hollóháza - Nem csupán a pénzügyeket intézte, de a fiatal párokat is es­kette.

Zajáczné Balla Emma a Köztisztviselői Napon vehette át a Közszolgálatért érdemjel ezüst fokozatát.

Ha máskor is hívnak, akkor sem fogok nemet mondani. Zajáczné Balla Emma

Nem könnyű a búcsú

– 1976. június 16-án kezdtem meg a munkát a hollóházi tanácsházán, és azóta is ez volt az egyetlen munkahelyem – mondja Zajáczné Balla Emma. – Akkor a teljes apparátus a tanácselnökből, a vb-titkárból és belőlem állt. A feladat sem volt túl bonyolult, a járáson elmondták, mire költheti a falu a kapott pénzt, csak a felhasználásról kellett elszámolni.

A nehezebb feladat a földadó behajtása volt.

– Volt, amikor a falu befolyásos emberei közül valaki nem fizette be az adót. Ilyenkor le kellett tiltani a fizetéséből. Akitől levonták, zokon vette, a tanácselnöknél panaszolt be, de ő megvédett, azt mondta, ha a falu idősei előre be tudják fizetni az adót, akkor neked még őket is meg kellett volna előznöd – és ezzel az ügy el volt intézve.

Zajáczné Balla Emma 40 év szolgálat után most augusztus 1-jén ment nyugdíjba, de ez nem jelenti azt, hogy végleg elhagyja a hivatalt.

– Nem könnyű úgy elbúcsúzni, hogy 40 évig számolok, utána meg nem csinálok semmit. Megígértem, hogy segítek betanítani az utódomat, meg segítek majd az év végi zárásban is. Persze nem úgy, hogy mindennap itt vagyok, de hetente egy-két alkalommal biztos bejövök, meg ha máskor hívnak, akkor se fogok nemet mondani.

88 esküvő

Zajáczné Balla Emma pénzügyes munkáján kívül sokáig volt Hollóháza anyakönyv­vezetője.

– Összesen 88 párt adtam össze, és büszke vagyok arra, hogy alig akadt utána ezek között válás. A legnagyobb ajándék az volt, hogy az utolsó három esküvőt a megújult füzéri várban tarthattam idén májusban. Csak az zavart kicsit, hogy az elektronikus anyakönyvezés miatt ma már egy nyomtatványt írnak alá a fiatalok. Ezért csak elvittem magammal a régi nagy anyakönyvet és abból adtam oda a nyomtatványt a fiataloknak, hogy azért legalább egy kicsi szép hagyományt is vigyek a számukra nagy alkalomba.

A kitüntetés

Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere javaslatára Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár a közigazgatás érdekében huzamosabb időn keresztül végzett kimagasló szakmai tevékenysége elismeréséül „A köz szolgálatáért érdemjel ezüst fokozatát” adományozta Zajáczné Balla Emmának.

ÉM-BG

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában