Helyi közélet

2016.07.13. 08:34

Ingyenebéd Miskolcon - Több száz adag a moslékba

Miskolc - Többen igényelték a szociális gyermekétkeztetést Miskolcon, mint ahányan elmentek az ebédért.

Miskolc - Többen igényelték a szociális gyermekétkeztetést Miskolcon, mint ahányan elmentek az ebédért.

Miskolcon július 4-én indult a gyermekek szociális étkeztetése jegyében az ételosztás. Négy helyen, a Bulgárföldi Általános Iskola ebédlőjében, valamint a MESZEGYI három szolgáltatási egységében: a Heim Pál Bölcsődében, a Derűs Alkony Szolgáltatási Központban és az Avasi Szolgáltatási Központban. Az Észak-Magyarország munkatársai a negyedik napon, július 7-én jártak az egyik helyszínen, ahol édesanyák beszéltek arról, milyen könnyebbséget jelent számukra az ingyenebéd. Riportunkat „Májgaluska és tészta hússal” címmel másnapi számunkban közöltük. Ugyanaznap hallottunk arról: az ebéd jó része érintetlenül került vissza a központi konyhára, ahol moslékként értékesítették…

A munkatársaim egyenként járták végig a családokat. Gúr Péter Attila

Körültekintés nélkül

Gúr Péter Attila, a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény általános igazgatóhelyettese megerősítette: sajnos, jóval több szülő írta alá az igénylést, mint ahányan valóban éltek a lehetőséggel.

– Az első héten 986 adagot rendeltünk meg, a tapasztalatok alapján azonban a második héttől már csak 700-at. A munkatársaim egyenként járták végig a jogosultság kritériumainak megfelelő családokat, ismertették a feltételeket, így azt gondolom, hogy akik mégsem mentek az ebédért, nem kellő körültekintéssel ítélték meg a lehetőséget. A múlt hetünk azzal telt, hogy azokat is megkérdeztük az okokról, akik miatt a fel nem használt adagok a moslékba kerültek. Többen azzal indokolták, hogy gyalog messze van az elosztóhely, az utazási költséget pedig nem tudják kifizetni. (Az iskolás gyerekeknek sem váltották ki többen a tanítási szünetben a bérletüket.) Vannak gyerekek, akik időközben elköltöztek, vagy akiket nevelésbe vettek, s akadt olyan is, aki azt nyilatkozta, az első héten nem volt miből megvenni az ételhordót, mert még nem kapták meg a családi pótlékot – sorolta Gúr Péter Attila.

Két órán belül

Egyébként a második hétre, ha minimálisan is, de emelkedett az elvitt adagok száma. A tapasztalatok függvényében csökkentették a megrendelt adagok számát, így kevesebb kerül belőle az állatok elé. Felvetettük: nem lehetne-e az érintetlen menüt felkínálni például valamelyik ingyenkonyhának. Ezt az igazgató-helyettes kizártnak tartja, az ÁNTSZ-előírások miatt. Ugyanis főtt ételt csak két órán belül lehet kiosztani. Felvetettük még megoldásként az elosztópontok növelését, de a válasz szerint a jelenlegi lehetőségek ezt nem engedik meg.

A rendelet az ebéd helyben fogyasztását is megengedi, ám ez hasonló gondokkal járna, a korábbi tapasztalatok alapján „ez sem jött be”. (Ráadásul az általunk megszólaltatott édesanyák között is volt olyan, aki elmondta, hogy a két gyermek után járó ételt többfelé osztja.)

Utazáshoz kedvezmény?

A házhoz szállítás pedig inkább csak kicsi településeken jelent megoldást, egy megyeközpontban erre nincs szállító­kapacitás. Igyekeztek azzal könnyíteni a hozzá­jutást, hogy a családból egy nagyobb gyermek vagy meghatalmazással más is elviheti az ebédet.

Felmerülhetne még valamilyen utazási kedvezmény, hogy ne essenek el a lehetőségtől a rászoruló gyermekek, de ez már nem a családsegítőkön múlik.

Jogosultak, igénylők

Az gyermekek nyári szociális étkeztetésére vonatkozó rendelet feltételeinek (hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzet) Miskolcon mintegy 1500 gyermek felel meg, az előzetes felmérés szerint mindössze 60-65 százalékuk számára igényelték szüleik/gondviselőik az ingyen ebédet.

Az első héten megrendelt 986 adagból a napok sorrendjében ennyi adagot vittek el: 592, 623, 601, 620, 626. A második héten 700-ra csökkentette a megrendelt adagok számát az önkormányzat.

2016. július 11-én 620 adag étel került átvételre, amely a csökkentett mennyiségnek közel 90%-át jelenti.

Két édesanya a sorból

„Egy baj van csak, hogy ötmegállónyira lakunk innen. Gyalog jöttünk, mert nem tudtam bérletet venni” – mondta egy anya, akinek iskolás gyermeke állandó felügyeletet igényel.

„Egy probléma van csak, hogy napi hatszáz forintba kerül az utazás. De jó lenne, ha ezt is meg tudnák valahogyan oldani!” – osztotta meg egy másik, négy gyermekét egyedül nevelő anya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában