Helyi közélet

2016.07.09. 12:55

Őszi menü: háromszor négy, két zászlóval „súlyosítva”

Miskolc, Mezőcsát - Ferge István sportolónak nevezi önmagát – valójában bejegyzésre váró rekorder.

Miskolc, Mezőcsát - Ferge István sportolónak nevezi önmagát – valójában bejegyzésre váró rekorder.

A Mezőcsáton és Miskolcon élő „csodabogár”, egyedi módon és formában, maratonokat és Ironman-versenyeket teljesít.

Mások tőlem sokkal különlegesebb dolgokat csinálnak." Ferge István

Egy kis számtan

– Tudtommal a világon senki nem fut maratoni távokat két zászlóval a kezében – állapította meg Ferge István. – Nézzük a statisztikámat, a száraz tényeket, a számok nyelvén: két év alatt tizenhárom maratont futottam kilenc országban, a már említett két lobogóval a kezeimben. Május végén, az ultra Balaton rendezvényen szerintem egyedi magyar rekordot vittem véghez, hiszen ott 8 óra 50 perc és 28 másodperc alatt egyfolytában szaladtam. A 63 kilométeres szakaszt éjjel 1 óra 15-től délelőtt 10 óra 6 percig teljesítettem. Ennek a csúcsnak a bejegyzése már folyamatban van.

Ferge István az idei évben hét maratonra tette fel a kezét. Ami még hátravan: július végén a Budapest Ironman viadalán indul, majd begyújtja „rakétáit” és tiszteletét teszi Helsinkiben, Moszkvában, Brüsszelben és Amszterdamban, sőt közben még egyszer Budapesten is szerepel.

– Ősszel négy hét alatt négy országban négy maratont teljesítek, talán ez is rekord lesz – folytatta Ferge István. – Harmincnégy éves vagyok, jól, sőt kiválóan bírom a kiképzést. Sokszor hallottam már azt a kifejezést, hogy csodabogár vagyok, de ez ellen tiltakoznom kell, ugyanis mások tőlem sokkal különlegesebb dolgokat csinálnak. Én sem akarok itt megállni, megcélzom a teljes távú Ironmant, de ennek teljesítéséhez még nagyon sokat kell edzenem. Aztán nem elég, ha valamire benevezek, versenyeim nem két fillérbe kerülnek. Most húsz-huszonkét cégtől 700–800 ezret tudok szerezni, viszont másfél millió kellene.

Magyar és szponzori

A sportember egy német pénzügyi cégnél vállalkozóként dolgozik Miskolcon, s mivel idejének döntő részét maga osztja be, így számára legtöbbször „szabad a gazda”.

– Az események általában péntektől hétfőig kötnek le, ezért tudok szinte mindenhová elutazni. Mielőtt eldördül a rajtpisztoly, a kezembe veszem a magyar és az éppen aktuális szponzorom zászlaját, majd meg sem állok a célig. Bevallom, hogy nincsenek kellemes érzéseim már csak azért sem, mert a „szállítmány” cipelése hát- és hasfal-, kar- és vállfájdalmat okoz, de egy idő után már teljes testzsibbadást eredményez, viszont még egyszer sem haltam bele és nem is fogok.

Ferge Istvántól azt is megkérdeztük, hogy tervbe vette-e franciaországi szereplését, mire vette a lapot:

– Nem… Az Európa-bajnokságot meghagyom a labdarúgást kedvelő hosszútávfutóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában