Helyi közélet

2016.07.29. 15:30

Jól összeszokott művészi közösség Ózdon

Ózd - Már javában tartanak a 13. Ózdi Örökségvédelmi Festőtábor előkészületei.

Ózd - Már javában tartanak a 13. Ózdi Örökségvédelmi Festőtábor előkészületei.

A nagy hagyománnyal rendelkező, hivatásos és amatőr képzőművészeket összefogó kezdeményezés minden nyáron egy héten keresztül ad lehetőséget a közös alkotásra. A résztvevők idén Gömörszőlősön bontakoztathatják ki művészi tehetségüket.

A legszebb dolgokat próbáljuk majd megörökíteni. Turiné Orosz Margit

13. alkalommal

Egyelőre még üresek a festővásznak, bontatlanok az olajfestékek. Nemsokára színek és formák kerülnek majd a fehér felületre, valamilyen témát megörökítve. Turiné Orosz Margit, az Ózdi Képzőművészeti Egyesület vezetője mesélt a jövő héten kezdődő tábor előkészületeiről és a tervezett programokról. Idén 13. alkalommal szervezik meg az Ózdi Örökségvédelmi Festőtábort, amely minden évben szolgál valamilyen meglepetéssel a résztvevők számára. Tavaly az Arlói-tó partjára telepedtek ki, idén pedig Gömörszőlős lesz a helyszíne. Az idei tábor művészeti vezetését Máger Ágnes vállalta el.

„Nagyon boldogok vagyunk, hiszen ő igazán tudja, hogy az amatőröknek mi való és hogyan kell őket tanítani és vezetni. Nagy tervei vannak velünk. Művészettörténeti előadást is fog tartani, majd végigjárjuk a skanzenfalut, és a legszebb dolgokat próbáljuk majd megörökíteni” – nyilatkozta Turiné Orosz Margit, az Ózdi Képzőművészeti Egyesület vezetője.

Több idő

A festőtáborban összesen 12 ember vesz rész, akik már évek óta jól összeszokott művészi közösséget alkotnak, és sokat tanulnak is egymástól. A korábbi években a tábor ideje alatt több helyszínen alkottak, mozgalmasan teltek a napok. Idén a fix helyszínnek köszönhetően több idő jut majd a lelki harmónia és a művészi kibontakozás össz­hangjára.

„Most megpróbáljuk maxi­málisan megteremteni az alkotáshoz szükséges nyugalmat, azt a légkört amit biztosítani fog nekünk a gömörszőlősi környezet és mindehhez hozzájárul majd Máger Ágnesnek a különleges egyénisége, szakmai tudása és az a plusz, ami ezt az egészet kerekké fogja tenni” – mondta Barta Zsóka.

A festőtáborban készült alkotásokat több helyszínen is megtekintheti majd a közönség. Augusztus 7-én Gömörszőlősön állítják ki a képeket egy skanzenházban. Augusztus 8-án Ózdon az Art-placc keretében, ősszel pedig az Olvasó kis galériájában.

Ez még mind odébb van, a résztvevők egyelőre izgatottan készülnek a táborra, és arra, hogy minél szebb alkotásokat készítsenek majd.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában