Helyi közélet

2016.07.26. 07:52

Hogy néz ki belülről a Science Múzeum helye?

Miskolc - A Miskolci Egyetem egykori fűtőműje azóta is ott áll félkész állapotban.

Miskolc - A Miskolci Egyetem egykori fűtőműje azóta is ott áll félkész állapotban.

Közel egy éve annak, hogy dr. Kriza Ákos polgármester bejelentette, a város nem építi meg a Scienc­e Múzeumot, a megkötött támogatási szerződéstől elállt a város. Ezzel egy csaknem egy évtizedes történet végére került pont, hiszen először 2006-ban, a Miskolc Európa Kulturális Fővárosa pályázatában szerepelt a múzeum létrehozásának ötlete. Majd 2009-ben a város 1,7 milliárd forintot nyert el a beruházásra, de csak két évvel később kezdődhetett el az építkezés. A befejezési határidőt azonban folyamatosan módosították, a munkálatok csúsztak, végül tavaly végleg lezárult a projekt. A Miskolci Egyetem egykori fűtőműje azóta is ott áll félkész állapotban.

A fűtőmű jövőbeni hasznosítására több alternatíva is van. Koczák Szilvia

Tart a nyomozás

Hogy mire lehetne hasznosítani, milyen funkciót kaphatna az épület? – kérdeztük az önkormányzattól.

A válasz ugyanaz volt, mint korábban. Koczák Szilvia városházi szóvivő ugyanis elmondta: „A Science Múzeum ügyében egy belső vizsgálat eredményeként 2014 augusztusában dr. Kriza Ákos polgármester kezdeményezésére indult rendőrségi nyomozás, amely jelenleg is tart. A belső vizsgálat anyagait a városháza átadta a rendőrségnek, a nyomozás lezárásáig az adatok nem nyilvánosak. Állagmegóvási költség egyelőre nem merült fel. A fűtőmű jövőbeni hasznosítására több alternatíva is van, ezekről azonban csak a nyomozás lezárását követően dönt majd az önkormányzat.”

Egy év alatt

A városnak, miután visszalépett a múzeum megvalósításától, a támogatásból felhasznált összeget is vissza kell fizetnie. Az Emberi Erőforrások Minisztériumától kért részletfizetési kedvezmény milyen mértékben és meddig terheli a miskolci költség­vetést? – tettük fel a kérdést.

„Az előző városvezetés a beruházást valótlan adatokra épülő üzleti tervvel és teljesíthetetlen indikátor-vállalásokkal indította el, ami azonban csak az építkezés leállítása előtti időszakban derült ki. Ezért a projekt »megmentése« esetén az önkormányzatnak ahhoz, hogy az építkezés befejeződhessen, saját erőből az addigi ráfordítások mellett még 1,2 milliárd forintot kellett volna kifizetnie. Ráadásul a valótlan adatokra alapozott tervezés miatt a Science Múzeum önmagát nem lett volna képes fenntartani, működtetési költségei már néhány év alatt is jelentősen meghaladták volna a visszafizetendő összeg – 1,3 milliárd forint – nagyságát. Az összeget 1 év alatt 12 részletben fizeti vissza az önkormányzat” – tudtuk meg Koczák Szilviától.

Közösen lehetne ötletelni

Már többször szerettünk volna bejutni az épületbe, hogy megnézzük, belülről milyen készültségi szinten van. Most újra feltettük a kérdést az önkormányzatnak, hogy bejárhatjuk-e az egykori fűtőművet, de most sem kaptunk választ. Civilek már korábban is felvetették, hogy érdemes lenne megnyitni a fűtőművet, és akkor a városlakók – a belső tereket megismerve – együtt ötletelhetnének, hogy az épület milyen funkciót kapjon.


Miskolc - A nyomozás érdekeire tekintettel még "titkolóznak" a NAV pénzügyi nyomozói.

Miskolc - Több mint 100 ezer forintot kérne a városfejlesztési cég a Science Múzeummal kapcsolatos adatokért.

Miskolc - Közel tízéves történet zárult le azzal, hogy szeptember 10-én dr. Kriza Ákos polgármester bejelentette, eláll a város a Science Múzeum megvalósításától, az erről szóló nyilatkozatot még augusztusban írták alá az Emberi Erőforrások Minisztériumával.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában