Helyi közélet

2016.06.11. 09:24

Vitális kontra Janiczak: alulmaradt az ózdi polgármester

Ózd - Az Ózdi Járásbíróság első fokon bűnösnek mondta ki Janiczak Dávidot rágalmazás vétségében.

Ózd - Az Ózdi Járásbíróság első fokon bűnösnek mondta ki Janiczak Dávidot rágalmazás vétségében.

„Az elsőfokú ítélet elkezdte visszaadni a becsületemet, és a politikai karrierem szempontjából is fontos volt” – mondta a bíróság döntése után Vitális István, aki rágalmazásért perelte be Janiczak Dávidot, Ózd jelenlegi polgármesterét, a Jobbik néhány nappal ezelőtt megválasztott alelnökét.

A korábbi Fideszes polgármester kabinetvezetője másfél évvel ezelőtt fordult az igazságszolgáltatáshoz, mert a 2014 őszén ózdi polgármesternek megválasztott Janiczak Dávid a közösségi oldalán és a helyi televízióban a következőket mondta: „Vitális István 50 milliónál is több közpénzt keresett meg és költött el”.

Ezután a polgármester részletesen felsorolta, hogy a politikus hogyan juthatott ennyi pénzhez, majd azt is hozzátette, hogy keresik annak a lehetőségét, hogy miként lehetne visszaszerezni tőle a pénz egy részét, illetve hogyan lehetne megállítani a fideszes rablást.

Egy év próbára bocsátás

Az Ózdi Járásbíróságon megtartott tárgyaláson Janiczak Dávid egyéb elfoglaltsága – úgy tudjuk, pártalelnöki teendői miatt – nem volt jelen, csupán a jogi képviselője vett részt a tárgyaláson. Az első­fokú ítélet szerint az ózdi polgármestert a bíróság bűnösnek találta folytatólagosan elkövetett rágalmazás vétségében. Büntetlen előéletére hivatkozva egy évre próbára bocsátották.

„A bírósági tárgyaláson, amelyen nem voltam jelen, a jogi értelmezés mellett főként nyelvtani értelmezés zajlott – tette hozzá Janiczak Dávid. – Elsősorban az ügyvédek dolga volt, hogy végigvigyék mindezt – nyilatkozta a város honlapjának Janiczak Dávid. – Az ügy egy jelenség része volt, az elsőfokú ítéletben most én maradtam alul. A jogi képviselőmmel még mérlegeljük azt, hogy fellebbezzünk vagy sem.”

Támadások alapja volt

Az Ózdi Járásbíróság elsőfokú ítélete a rágalmazásra vonatkozik, a fenyegetés azonban – információnk szerint – nem állt meg a tárgyaláson. A döntés nem jogerős, fellebbezésre még van lehetőség.

„Az én olvasatomban nem a büntetés mértéke a lényeges, hanem, hogy kimondták: Janiczak Dávid az ügyben bűnös – tette hozzá Vitális István. – Ennek hatására ugyanis folyamatos támadásoknak voltam kitéve, kizártak Fideszből, kettétört a politikai karrierem, jelenleg független képviselőként dolgozom a városért. A folytatólagosság pedig azért áll fönn, mert a polgármester közösségi oldalán ezek a bejegyzések mind a mai napig megtalálhatóak.”

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában