Helyi közélet

2016.06.18. 18:27

Példa a következő generáció elé

Miskolc - Az 500 példányban megjelent orvostörténeti könyvben 67 portré olvasható.

Miskolc - Az 500 példányban megjelent orvostörténeti könyvben 67 portré olvasható.

A Miskolci Akadémiai Bizottság Orvosi és Egészségtudományi Szakbizottsága a napokban megjelent „Miskolci orvosok a betegek és a tudomány szolgálatában” című orvostörténeti témakörű könyvét mutatta be kedden a MAB-székház dísztermében. Ennek kapcsán Prof. dr. Berkő Pétert, a MAB alelnökét, a könyv szerkesztőjét kérdeztük.

Nem száraz önéletrajzok születettek." Prof. Dr. Berkő Péter

A gyógyító munka mellett

– Úgy tapasztaltam, hogy a tudományos munka iránti érdeklődés valamelyest megcsappant az utóbbi időben az orvosok részéről is – válaszolta a köztiszteletben álló nyugdíjas főorvos. – Másrészt azt is tapasztalom, hogy a kórházak vezetői kevésbé ösztönzik, bátorítják és ismerik el a tudományos tevékenységet. Miután az alelnöke lettem a Miskolci Akadémiai Bizottságnak, akkor elgondolkodtam: mi is az én dolgom? Sok mindent találtam magam számára, az egyik az volt, hogy el kell ismerni azok tevékenységét, akik a legtöbbet tették és teszik. Akik a kiváló gyógyító munka mellett a legmagasabb szintű tudományos tevékenységet végzik és végezték. Ez volt az első mozgatórúgó abban, hogy egy könyvet kellene készíteni. Másodsorban az, hogy állítsunk példát a fiatalok, a következő orvosgeneráció elé, hogy azokat a nagy neveket, akiket tisztel a város, a megye lakóközössége, példának mutassuk fel nekik.

Nem önéletrajzok

A harmadik elgondolásom az volt, hogy egy ilyen könyvet csak akkor lehet megcsinálni, ha a megszólított orvosokban is megvan a vállalkozó kedv, hogy megírják. Nem száraz önéletrajzok születettek, ami így időbe telt.

Elvállalták, így teljesült az a vágyam is, mely szerint a miskolci orvosok igenis képesek egy jó ügy érdekében összefogni és vállalni a szereplést.


500 példányban

Miskolci orvosok a betegek és a tudomány szolgálatában című orvostörténeti könyvben 67 portré olvasható, közülük 12-en már elhunytak, így a visszaemlékezéseket kollégák írták. Az 500 példányban megjelent könyv szűk másfél év alatt született és az egyetemi könyvesboltban vásárolható meg.

Igaz történetek sora

„Rendkívüli nap, hiszen kezünkben foghatjuk azt a szellemi terméket, amely bemutatja az elmúlt 100 év miskolci orvos­társadalmának legkiválóbb személyiségeit” – mondta a Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar dékánja, dr. Kiss-Tóth Emőke. „Igazi irodalmi műalkotás ez! Igazgyöngyök, kicsiszolt gyémántok fűzére a könyv, s amellett, hogy élvezetes olvasmány, igaz történetek sora, tiszta forrásból származó valódi tananyag, amely bestseller lesz.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában