Helyi közélet

2016.06.17. 15:57

Ki nyert és ki nyer?

<em><strong>Tíz éve annak, hogy Miskolc úgy döntött, elindul az Európa Kulturális Fővárosa címért. Sokan hitetlenkedtek, hiszen nem tudták elképzelni az egykori acélvárost kulturális helyszínként. De voltak néhányan, akik annyira hittek benne – ismerve a megyeszékhely történelmét, lelkületét –, hogy azt mondták, próbáljuk meg. És ez a hit, lelkesedés átragadt a miskolciakra, olyannyira, hogy soha – de legalábbis régen látott – összefogás, együttgondolkodás lett a pályázatírás eredménye.</strong></em> <strong>Szántó Rita írása.</strong>

Tíz éve annak, hogy Miskolc úgy döntött, elindul az Európa Kulturális Fővárosa címért. Sokan hitetlenkedtek, hiszen nem tudták elképzelni az egykori acélvárost kulturális helyszínként. De voltak néhányan, akik annyira hittek benne – ismerve a megyeszékhely történelmét, lelkületét –, hogy azt mondták, próbáljuk meg. És ez a hit, lelkesedés átragadt a miskolciakra, olyannyira, hogy soha – de legalábbis régen látott – összefogás, együttgondolkodás lett a pályázatírás eredménye. Szántó Rita írása.

Igaz, akkor nem nyert a város, 2010-ben Pécs lett Európa Kulturális Fővárosa. Persze érdemes elgondolkodni azon is, ki volt az igazi nyertes. Szerintem Miskolc, hiszen az volt az az időszak, amikor mi, az itt élők is megismerkedhettünk még jobban városunk történetével. Soha nem hallott, vagy épp elfeledett legendákra bukkantunk, és rájöttünk, az évek alatt ránk telepedett szürkeség alatt milyen színes világ lapul.

Most újra pályázunk. Még nagyon az elején tartunk ahhoz, hogy megtippeljük, nyerünk vagy sem. De most sokkal fontosabb az a lehetőség, amit ismételten megkapott a város: az együtt gondolkodás, az együtt tervezés. Ha ezekben erősek leszünk, akkor mindenképp újra nyerünk.


Tokaj - Többek között Tokaj, Debrecen, Veszprém és Eger jelezte, szintén ringbe szállnak az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címért.

Miskolc, Avas, Diósgyőr, Tapolca, Lillafüred - Miskolc mely értékeivel kellene pályáznunk a kulturális főváros címre? Megkérdeztük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában