Helyi közélet

2016.05.20. 14:32

Szent Orbán emlékezete

Mád - A Tokaji Borbarátnők Társasága szervezi idén is a zarándoklatot.

Mád - A Tokaji Borbarátnők Társasága szervezi idén is a zarándoklatot.

I. Orbán pápa születésének ideje ismeretlen, 222-ben I. Callixtus halála után választották a római gyülekezet püspökévé, vagyis pápává (222-230). A középkori hagyomány szerint ő rendelte el, hogy a mise áldozati kelyhét és tányérkáját aranyból vagy ezüstből készítsék, ezért kehellyel, vagy szőlőfürttel szokták ábrázolni. Részben ezért is választották a szőlőművesek, kádárok, kocsmárosok patrónusuknak. Az Orbán napja (május 25.) körül hűvösre forduló idő az épp virágzó szőlőnek ártalmára szokott lenni. Az országban a szőlőhegyeken sok helyen találkozhatunk szobrával, de templomot és kápolnát is szenteltek tiszteletére. Ha Orbán megvédte a termést a fagytól, borral vendégelték meg a gazdák a szobrot.

Háromnapos ünnep

A Tokaji Borbarátnők Társasága, Monok önkormányzata és a Világörökségi Tokaji Borvidék települései hívják és várják a kedves híveket és érdeklődőket a 2016. évi Szent Orbán zarándoklatra. Szent Orbánnak, a bor és a szőlő védőszentjének ereklyéje 1771 óta Monokon található. 2013 óta minden év május 25-e, Orbán-nap alkalmából az ereklye egy részét körbeviszik a borvidéken és áldását kérik az ott dolgozó szőlészek, borászok, kádárok munkájára.

– Az idei zarándoklatot május 20-22. között rendezzük meg Tokaj-hegyalja több települését érintve – mondja Kulcsár Edit, a Tokaji Borbarátnők Társaságának elnöke. – A tokaji bor annyira világhírű volt, hogy XIV. Kelemen pápa azért ajándékozta Monoknak Szent Orbán ereklyéjét, hogy minden évben kapjon a tokaji aszúból. nekünk nincs más dolgunk, hogy a tokaji bort újra visszahozzuk régi fényébe és elmondjuk a világnak, nálunk található a szőlőművesek patrónusának az ereklyéje. ismerje meg a világ Szent Orbánt, ezen keresztül Tokaj-Hegyalját, a Tokaji borvidéket még jobban. Szeretnénk fokozatosan fiatalítani a zarándoklaton, ezért megpróbáljuk minden évben egyesíteni a programsorozat keretében a vallási, a gasztro- és a borturizmust. ez a három terület nem áll távol egymástól, és miután a borvidék méltán képviseli a borturizmust és Mád a csúcsgasztronómiát, így méltán kínálhatunk olyan színvonalú választékot az ide látogatóknak, ami elviheti a világba a jó hírünket. Az idei év egyik legnagyobb meglepetésének a Páter Rock együttes mádi fellépését ajánljuk a zene barátai számára, akik a Mádi Községi Asszonykórussal együtt adnak majd koncertet Mádon, de a kínálatban számos borászat és étterem kínálata szerepel, hogy az ide érkezők minél tartalmasabban el tudják majd tölteni az idejüket Monoktól kezdve Mádon át Sárospatakig.

ÉM-BG


A program

Május 20. péntek

17.00: Tolcsva, Kistérségi központ – Lelki ráhangolódás a Szent Orbán zarándoklatra. Közös imádsággal és előadásokkal készülődés az ereklye fogadására. Vezeti: Pál Miklós görögkatolikus parókus.

Május 21. szombat

11.00: Monok, Sarlós Boldogasszony Római Katolikus Templom (Széchenyi u. 16.) – A Szent Orbán ereklye elbocsájtása. Közreműködik a Monoki Kossuth Népdalkör

12.00: Tállya, Szent László Római Katolikus Templom (Rákóczi u. 11.) Közreműködik a tállyai Nefelejcs Népdalkör és a Monoki Kossuth Népdalkör

14.00: Mád, Művelődési Ház előtti tér (Rákóczi u. 26.) Közreműködik a Páter Rock Együttes és a Mádi Községi Kórus

15.00: Tarcal, Terézia Kápolna (Terézia-dűlő)

16.30: Tokaj, Jézus Szíve Templom (Kossuth tér 7.)

17.30: Bodrogkisfalud, Patricius Borház (Várhegy-dűlő)

Május 22. vasárnap

08.30: Erdőbénye, Római Katolikus Templom (Rákóczi u. 12.)

10.00: Olaszliszka, Nagyboldogasszony Templom (Szent István u. 1.)

11.30: Sárospatak, Bazilika (Szent Erzsébet út 15.)

13.30: Hercegkút, Gomboshegyi Kálvária (rossz idő esetén: Római Katolikus Templom, Kossuth u. 90.)

16.00: Monok, Sarlós Boldogasszony Római Katolikus Templom (Széchenyi u. 16.) – A Szent Orbán ereklye visszafogadása. Közreműködik a Monoki Kossuth Népdalkör

Kísérő programok

MÁD: május 20. A Junibor Mádon, (Aszúház, Batthyány u. 53.) Junibor kóstolás 18:00- 22:00 utána „Első – Junibor Grillparti”

május 21. 15:30 órakor a Demetervin Pincészetben (Bercsényi u. 5.) Tolvaly Ferenc író nyitja meg Isa Scheinder Szőlő és Bor című kiállítását. Az anyag többi része a Tokaji Borbarátnők Társasága Bor és Agroturisztikai Központjában látható. // Nyitott pincék Mádon: Tokaji Borbarátnők Társasága Borbolt (Rákóczi út 57.), Barta Pince, Budaházy Pincészet; Demetervin Pincészet, Első Mádi Borház, Holdvölgy Pincészet, Percze Élményközpont, Tokaj Classic Borászat, Zsirai Pincészet

TARCAL: május 21. 14.30 – 16.30 A Gróf Degenfeld Szőlőbirtok 2015-ös évjáratú borainak bemutatása a Degenfeld Kastélyszálló teraszán.

TOKAJ: május 21. Dombóvári Judit (főrestaurátor, Magyar Nemzeti Múzeum) tart előadást „A Szent Orbán ereklye és az ereklyetartó helyreállításának története” címmel. // Nyitott pincék Tokajban: Pincetúrák, borkóstolók a borász vezetésével 10-18 óráig: Benkő Borház - Szerelmi Pincesor, Hímesudvar – Óváros, Paulay Borház – Óváros // Zarándok pihenők: Tokaji Lekvárium - Bodrogkeresztúri út, Tokaji Kávépörkölő Manufaktúra (9-20 óráig) - Óváros

BODROGKISFALUD: május 21. 18.00-19.00 Kádárbemutató és borkóstolás a Patricius Borháznál

ERDŐBÉNYE: május 21-22., 10 órától nyitott pince a Béres Szőlőbirtok és Pincészetnél

SÁROSPATAK: május 22. Szent Erzsébet Ház, 9.30-tól Dombóvári Judit (főrestaurátor, Magyar Nemzeti Múzeum) tart előadást „A Szent Orbán ereklye és az ereklyetartó helyreállításának története” címmel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában