Helyi közélet

2016.05.01. 18:54

Hidasban járt az amerikai nagykövet

Hidasnémeti - A héten látogatást tett Hidasnémetiben Colleen Bell, az Egyesült Államok budapesti nagykövete. Vajon miért jött, milyen tapasztalatokat gyűjtött a határ menti településen?

Hidasnémeti - A héten látogatást tett Hidasnémetiben Colleen Bell, az Egyesült Államok budapesti nagykövete. Vajon miért jött, milyen tapasztalatokat gyűjtött a határ menti településen?

Különleges nap volt április 26-a a hidasnémetiek számára, ugyanis látogatást tett a településen Colleen Bell, az Egyesült Államok budapesti nagykövete. Az NDI (National Democratic Institute) magyarországi programvezetőjének meghívására érkezett az abaúji faluba, hogy személyesen átadja az NDI-aktivistáknak a képzés elvégzéséért az okleveleket.

Továbbá, hogy tapasztalatokat szerezzen a civil szervezet helyben futtatott „Korlátok lebontása” című programjáról, melynek legfőbb célja a roma politikai és civil szerepvállalás megerősítése. A nagykövet szerette volna megtudni, hogy a program milyen mértékben segítette a helyi közösség érdekérvényesítését, valamint a roma és nem roma emberek együttműködését.

A közösség erejével

Erre természetesen mi is kíváncsiak voltunk, így mi is ellátogattunk Hidasnémetibe, ahol kiderült, még sok a gond és a baj, de a helyiek szerint a közösség erejével sok mindenen lehet segíteni, és sok mindent meg lehet oldani. Becse Csaba polgármestertől megtudtuk: Colleen Bell a Bartók Béla utcába látogatott el, mivel a roma emberek többsége ott lakik. Búcsúzáskor pedig elmondta, a településen példaértékű az együttműködés.

Megjegyezte: több településen is indult ilyen program, de nem mindenütt volt eredményes. A nagykövet hidasnémeti látogatására Szlovákiából is érkeztek vendégek, Jéne polgármestere és alpolgármestere, mivel az ő településükön is fut egy NDI-program, ami a roma fiatalok oktatását, felzárkózását segíti.

– Göncön már működött NDI-program, és egyszer meghívtak az egyik találkozóra. Akkor merült föl az ötlet, hogy mi lenne, ha Hidasban is lenne egy ilyen – ezt már Ureczky Klára Tünde, a művelődési ház vezetője meséli. Hangsúlyozza: a program megvalósítása azonban az aktivisták érdeme. Megtanulták, hogyan kell hivatalos ügyekben eljárni, hogyan kell a családokkal beszélni, az önkormányzatnál tárgyalni.

NDI-aktivisták azok lettek, akik indultak a roma nemzetiségi önkormányzati választáson, de végül nem lettek képviselők: id. Ónodi Csabáné, ifj. Ónodi Csaba, valamint Ráczkevy Sándorné, aki nem romaként nagy elhivatottsággal vesz részt a programban és küzd a korlátok lebontásáért. Az aktivisták rendezvényeket szerveztek, megkeresték az intézmények vezetőit, aktiválták az embereket, és a program óriási hozadéka, hogy most már van a településen egy felkészült önkéntes csapat, amelyik például saját közösségi eseményeiket is képes megszervezni.

Ritkán beszélgetnek

Az eddig megszervezett programokról pedig ifj. Ónodi Csabától tudunk meg többet, aki az egyik NDI-aktivista. Elöljáróban megjegyzi: a program címe szinte mindent elárul „Korlátok lebontása”, mert Hidasnémetiben is találni korlátokat, falakat a roma és a nem roma emberek között. Külön utcákban élnek, kevesen beszélgetnek egymással, nem ismerik eléggé egymás gondját-baját. A lebonyolított programok azonban közelebb hozták a részt vevő családokat.

– Az egyik a családi sportprogram volt, ahol a gyerekek, a fiatalok és az idősek is találtak maguknak hasznos tevékenységet. Az NDI és szponzorok támogatásával főztünk nekik, és sportversenyek végén minden gyerek kapott ajándékot. A családok összejöttek, beszélgettek, megismerték egymást. Karácsonykor pedig a falu adventi koszorújának negyedik gyertyagyújtásakor az aktivisták szervezték az ünnepséget. A gyerekek karácsonyi dalokat énekeltek, majd egy kis vendéglátás következett.

A tehetséges roma gyerekekből alakult egy tánccsoport is, nekik az édesanyám, id. Ónodi Csabáné, aki szintén NDI-aktivista, tanít roma néptáncokat, és már több felkérést is kaptak fellépésre – mutatja be az eddigi munkát ifj. Ónodi Csaba.


Feltérképezik a gondokat

És a folytatás? Ureczky Klára Tündétől tudjuk meg, hogy lehet továbblépni. Mint mondja, készülve az EU-s pályázatokra szükség van arra, hogy megismerjék a roma emberek mindennapi gondjait. Három csoport alakult a községben, mindegyiknek van egy aktivista tagja, egy roma nemzetiségi önkormányzati tagja és egy települési önkormányzati tagja. A csoportok meglátogatják az embereket, akik elmesélik gondjaikat.

Már 50 családnál jártak, és bár a problémák különbözők, de úgy tűnik, hogy a legnagyobb gond az, hogy a közmunkán kívül nincs munkahely. Ifj. Ónodi Csaba hozzáteszi: bár az iskoláztatás segítene, de sok családnak arra sincs pénze, hogy a gyerekeit középiskolába járassa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában