Helyi közélet

2016.05.10. 15:01

Becsempészik az óvodákba kézilabdát

Ózd - A világbajnoki ezüstérmes és olimpiai negyedik helyezett Tóth Tímea az ovikézi-program nagykövete.

Ózd - A világbajnoki ezüstérmes és olimpiai negyedik helyezett Tóth Tímea az ovikézi-program nagykövete.

A néhány esztendővel ezelőtt elindult ovifoci programot gondolják tovább a szakemberek, akik azon dolgoznak, hogy a létesítményekben telepített pályák kihasználtsága tovább javuljon. A jövőben már nem csak rúgják, hanem fogják is a labdát, hiszen a kicsik körében a szivacskézilabdát is meghonosítják. Országos szinten Tóth Tímea, korábbi világbajnoki ezüstérmes kézilabdázó fogja össze a feladatokat. A volt válogatott játékos jelenleg járja az óvodákat és néhány alapgyakorlatra igyekszik megtanítani az óvónőket, hogy a foglalkozások rendszeresen beindulhassanak. Persze ilyenkor a gyerekek is megjelennek, az pedig egyből látszik, hogy már ebben a korban is fogékonyak a mozgásra.

- A labda iránti szeretet a legfontosabb az óvodákban. A gyerekek mozogjanak, érezzék jól magukat, és játszva ismerjék meg a sportág alapjait – fogalmazott Tóth Tímea. – Ebben a korban még nem tudhatjuk, hogy kiből mi lesz, az a fontos, hogy a sportot szeressék meg. Persze a mi szempontunkból az egyáltalán nem baj, ha később a kézilabdát választják, ezért igyekszünk olyan játékos feladatokat mutatni a kicsiknek, ami később a helyi egyesületek felé irányíthatja a gyerekeket.

A szakemberek között folyamatosan megy a vita arról, hogy egy adott sportágat milyen idősen érdemes elkezdeni. Kézilabdában is vegyesek a tapasztalatok. Ózdon a felnőtt NB I/B-s csapatban van olyan játékos, aki 14 évesen jelentkezett először edzésre, de találni példát arra is, hogy valaki hat éves korától kezdve végigjárta a ranglétrát.

- Ez valóban állandó vitatéma, de szerencsére az óvodában ezzel még ilyen szinten nem kell foglalkozni – folytatta Tóth Tímea. – Itt a játék és a jó hangulat a lényeg, a tárgyi feltételek terén pedig a szövetség igyekszik segítséget nyújtani. Ózdra is szivacskézilabdákkal és karikákkal érkeztem, amelyek fontosak a későbbi munka kapcsán. Persze kellenek olyan elhivatott óvónők is, akik szívükön viselik ezt a programot, de a helyben működő kézilabda klubok segítségére is számítok. Ózdon például ezt már az Ózdi Kézilabda Club felajánlotta, amivel élni is fogunk a jövőben.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában