Helyi közélet

2016.04.18. 15:13

Tartalmas kötet született a sályi malmokról

Sály - Sályban mutatták be nemrégiben a legújabb, a település történeti-néprajzi emlékeit összegző kötetet.

Sály - Sályban mutatták be nemrégiben a legújabb, a település történeti-néprajzi emlékeit összegző kötetet.

A nagy számban megjelent érdeklődő előtt Nagy Péter, a szerző beszélt a könyv megszületésének előzményeiről és mindazokról az információkról, amelyeket „A sályi malmok vízikönyvei” című kötet egybegyűjtött. A szép kiállítású, gazdag tartalmú könyv ismertetésében részt vett dr. Balázs György néprajzkutató, az anyag lektora is. A sályi lakosok közül sokan emlékeztek még a vízimalmok helyére, többen még működésükre is; szívükhöz közel álló tehát ez az új kötet.

A könyvbemutatót követően Fekete Jánosné polgármester kérdésünkre elmondta: Sály életében sokszor esett és esik meg, hogy országos hírű-nevű kutatók, tudósok látogatnak el hozzájuk és teszik le munkájukat a helyiek asztalára.

– A mi „Tanár Urunk”, dr. Barsi Ernő hagyta ránk ezt a széles ismeretségi kört: ő volt az, aki munkásságával nevessé tette Sályt, elsősorban a néprajztudósok körében. A régebbi „Sályi Napok” nem múlhattak el anélkül, hogy ő ne hozott volna ide gazdag szakmai baráti köréből előadókat, akiket mindig szívesen hallgatott a helyi érdeklődő közönség. Most, hogy Ernő bácsi már nincs közöttünk, még mindig érezzük tudósi, emberi, zenészi hatásait településünkön, és mindig hálásak vagyunk, ha tanítványai, szakmabéli kollégái tovább gazdagítják falunk életét munkásságukkal, jelenlétükkel.

A bemutatón a Barsi Ernő által alapított Sályi Kamarakórus idézte fel a falu nagy szülöttének emlékét az általa gyűjtött népdalok előadásával.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában