Helyi közélet

2016.04.24. 12:50

Lili kalandjai immár nyomtatásban

Bodrogkisfalud - Megjelent Godzsák Nelli Lili és a lovaglás című könyve.

Bodrogkisfalud - Megjelent Godzsák Nelli Lili és a lovaglás című könyve.

Barbara fogad. Egy kicsit félénk, óvatos először, hátrébb is lép, de győz benne a kíváncsiság és bejelentkezik simogatásra. Barbara imádja, ha simogatják, olyankor kicsit transzba is esik, előrenyújtja a nyakát. Barbara egy fekete bárány. Szó szerint és a szólás értelmében is, mert nem csupán a gyapja a fekete, de kitűnik a bárányok sorából, mert szent meggyőződése, hogy ő kutya.

Ezek reality történetek, valamennyinek van valóságalapja.

Godzsák Nelli

Doktor Mogyoró mellett nőtt fel, így ha a doki terápiás kutya, akkor a kis bárány sem kerülheti el a kutyamentalitást. Talán ezért, talán a genetika miatt van az, hogy szarva nem felfelé irányul, hanem lefelé konyulva a koponyájához simul, mintha tagadná annak meglétét.

Állatok Mekkája

Godzsák Nellinél járunk Bodrogkisfaludon a lovas tanyán, az állatok Mekkájában, hiszen minden ott található két- vagy négylábú állat arra ítéltetett, lehetőleg minél később és ha még az is lehet, akkor végelgyengülésben múljon el erről a világról. Amíg a ház felé baktatunk, csak a ludak „tankcsapdáira” kell ügyelni, a kutya-, macska-, bárány-, lúd- és lósereg békésen tűri az idegen jelenlétét.

Ezek után az sem meglepő, hogy az ajtónyitásra egy cica surran ki az udvarra. Az apropó, ami miatt felkerestük Nellit, hogy megjelent a Lili és a lovaglás című könyve, amelyet elsősorban gyerekeknek írt, de egyáltalán nem kizáró ok a kor, bárki belelapozhat, aki még csak most ismerkedik a lovaglással, vagy csak szeretne lovagolni.

– 2007-ben végeztem agrármérnökként lótenyésztési szakirányon a főiskolán, és a szakmai gyakorlatomat egy sportiskolában töltöttem el Ausztriában – mondja Godzsák Nelli. – A hosszú estéken talán a honvágy miatt kezdtem el írni ezeket a történeteket. Akkor még nem úgy gondoltam rá, hogy ebből könyv lesz, de az évek alatt egyre gyűltek a történetek, aztán úgy éreztem, megértek arra, hogy egy gyerekkönyv szülessen belőle.

Az első könyv

A könyv alakja fekvő formátumú, minden történethez egy rajz is tartozik.

– A rajzokat egy gyerekkori barátnő, Kóródi Ilona Klára készítette. A gyerekeknek nagyon fontos a vizualitás, segít eligazodni a történetekben. Minden fejezet végén a számukra idegen szakszavakat kigyűjtöttem és megmagyaráztam. Lili történetei ugyan ott kezdődnek, hogy először találkozik Huncuttal és végigvezetnek a lótartás szabályain keresztül a lóápoláson át a lovaglás tudományáig, de ettől függetlenül a történetek nem kapcsolódnak szorosan egymáshoz, ezért bármikor és bárhol fel lehet ütni a könyvet, nincs veszélye annak, hogy hol is tartottunk a múltkor.

- Ráadásul ez a könyv gyerekeknek készült elsősorban, de nem abban az értelemben, hogy itt most fel lehet készülni a cukiskodásra. Ebben a könyvben nincsenek rózsaszínű pónik, akik a szivárványon csúszdáznak, ezek reality történetek, valamennyinek van valóság­alapja.

A könyv Székelyudvarhelyen került nyomdába

– Ez egyszerűen így alakult, az egyik ismerősömnek volt egy ismerőse, annak egy másik, és így tovább, aztán végül kinyomtatódott 500 példányban, és most nálam van. Egyelőre kisebb vásárokon árulom, próbáltam egyezkedni terjesztőkkel, de egyelőre még nem jutottam velük dűlőre.

Búcsúzáskor Nelli még a lelkemre köti, látogassam meg a Lili és a lovaglás oldalt a Facebookon, és amint elolvastam a könyvet, írjam meg a véleményemet.

– Bárki, akinek kérdése van, ezen az oldalon felteheti, amint időm engedi, válaszolni is fogok rá – mondja Godzsák Nelli.

- ÉM-BG -


Godzsák Nelli

Agrármérnök

Középfokú lovasedző

Lovaskultúra oktató

Habilitációs kutyakiképző

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában