Helyi közélet

2016.04.18. 16:40

Egyszerű és funkcionális monostor Sajópálfalán

Sajópálfala - Elkészült a kenethozókról elnevezett női monostor Sajópálfalán.

Sajópálfala - Elkészült a kenethozókról elnevezett női monostor Sajópálfalán.

Április 16-án délben Kocsis Fülöp metropolita, Orosz Atanáz püspök és Szocska A. Ábel apostoli kormányzó, sok hazai és külföldi szerzetes, Fedor Tibor főosztályvezető, valamint számos pap és krisztushívő jelenlétében szentelte fel az új monostor épületét.

Monostori életforma

Három évvel ezelőtt, a kenethozó asszonyok vasárnapján áldották meg az épület alapkövét, és szinte napra pontosan három évvel később, az új monostor készen várja a beköltöző szerzetesnővéreket, ugyanabban az ünnepkörben.

A monostorba monasztikus szerzetesnővérek költöznek. Az egyház tanítása szerint „első apostoli feladatuk önmagukra irányul és azáltal teljesítik, hogy kitárják szívüket a Szentlélek működése előtt… Hirdetik a világnak az Atyától eredő békét, a Fiú önátadását és a Szentlélek gyümölcsének örömét”.

Életformájukat a csend, a Szentírás elmélkedő olvasása, imaórák végzése jellemezi, szigorú szabályok szerint munkájukat is a monostor falain belül és annak udvarán, kertjében végzik.

Ehhez igazodva, az egyszerűség és a funkcionalitás jegyében alakították ki az élettereket, melyben a cellák, ebédlő, közösségi terem és egy kápolna is helyet kapott.

Az épület stílusában a keleti hagyományokat követi, ugyanakkor megfelel a modern építészeti követelményeknek is.

A beruházás elkészültét számos szerzetesközösség, jó szándékú hazai és külföldi hívek adományai mellett saját forrás és kormányzati támogatások tették lehetővé.

Lelki minta

A három évszázada könnyezett Istenszülő-kegyképnek helyet adó sajópálfalai templom szomszédságában álló monostor és a szerzetesnővérek mint a közösségi élet és az Istennek szentelt élet jelei évszázadokon át szolgálnak majd lelki mintaként és erőforrásként az egyházmegyében.

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában