Helyi közélet

2016.03.07. 12:20

Ami a férfiak bőrének sem árt. Sőt!

Miskolc - Fodrászok, kozmetikusok és a körmös szakma képviselői vették birtokba a miskolci sportcsarnokot.

Miskolc - Fodrászok, kozmetikusok és a körmös szakma képviselői vették birtokba a miskolci sportcsarnokot.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara vasárnap immár 14. alkalommal rendezte meg a Kézműves Kupát. Ez egy nemzetközi meghívásos fodrász, kozmetikus, műkörömdíszítő, -építő bajnokság, amely Magyarország legtöbb versenyzőt vonzó szakmai eseménye.

– Túl vagyunk a háromszáz nevezőn, hosszú évek óta nem volt ilyen! – újságolta örömmel Madarász István, az esemény főszervezője a Generali Aréna – Miskolci Városi Szabadidő Központban. – Nagyon jó a versenyzői és a közönségarány is, a hangulatról nem is beszélve. Lesz olyan szám, ahol negyven indulónk lesz: ez egészen hihetetlen. Hogy lehet-e fokozni? Tárgyaltunk a Kárpát-medence Észak-kárpáti Régió kamarai vezetőjével egy közös program kapcsán. Ez lehet az egyik út.

Mesterek a szobában

Az emeleten a zsűriszobába pillantottunk be és próbáltunk utánajárni a kulisszák mögötti történéseknek.

– Itt ülnek a zsűritagok és várják, hogy szólítsák őket, hogy mehetnek zsűrizni. Nálunk zárt a zsűrizés azért, hogy a verseny tisztaságát meg tudjuk őrizni – árulta el Bernáth Jutka, a körmös szekció vezetője. Kiderült az is, hogy 12 fővel vannak jelen, és a legfőbb szempont a megfelelő forma kialakítása, ugyanis a természetes hatás elérése a cél. Olyan, amire mindenki rácsodálkozik.

Megtudtuk, a körmösöknél többnyire félévente új anyag kerül ki, új technikák és új díszítési eljárások jönnek. – A mai világban nemcsak a frizuránknak és a sminkünknek, hanem a kezünknek is rendbe kell lennie – hangsúlyozta a szakember. Laikus férfiként olyanokat tudtam meg, hogy örök divat marad a francia köröm, ami elsősorban az üzletasszonyok körme. A fiatalok körében pedig elterjedt a pipe köröm, ami egy hajlított csőrre emlékeztet.

– Az utánpótlás fantasztikus! – lelkendezett. – Néha azt mondjuk, hogy nehéz az emberanyag, de nem. Sok tehetséges szakember van, aki ráébredt, hogy ezzel szeretne foglalkozni. Ungár Katalin a BrillBird műköröm-alapanyaggal foglalkozó cég ügyvezetőjeként érkezett Miskolcra.

– Fontos, hogy a magyar körmösök minél magasabb színvonalra kerüljenek, ezért a versenyek is fontosak –mondta lapunknak. – Jártam több külföldi kiállításon, de úgy érzem, Magyarországon magas színvonalon vannak jelen az alapanyagok, amiben az elsők között vagyunk Európában.

Oktatás? Ungár Katalin szerint Európában talán a legszigorúbb ez az OKJ-s képzés, hiszen 4-5 hónap alatt végeznek a tanulók, míg Európában akár egy egyhetes képzéssel már dolgozhatnak. Ezért is magas a színvonal, és szerencsére a körmösök is fontosnak tartják a továbbképzést.

Az étkezés is fontos

Csörgő Zsuzsa mesterkozmetikus a nappali smink zsűrizése után szakított ránk időt.

– Van egy mag, akikkel együtt versenyeztünk pár évvel ezelőtt, de vannak ifjak, akik csatlakoznak, akiket mi tanítottunk – mesélte a rokonszakmákkal való közös kapcsolatot, majd megkérdeztem, hogy a férfiak járjanak-e kozmetikushoz? – Nem árt a férfiaknak sem! – jelentette ki. – Például a „tavaszi nagytakarítás” nem árt a bőrnek és a hidratálókrémeket is tanácsos alkalmazni. Nyár végén, a sok napozás után pedig érdemes ismét kezeltetni a bőrt.

Fontos az étkezés is, a sok folyadék, a sok gyümölcs, a rostos növények bevitele. Tanácsos odafigyelni az érzékenyeknek az olajos magvakra, az olajos dolgokra, a fehérjékre – halljuk a jó tanácsokat.

– Dekorkozmetikát és hajas termékeket is hoztunk Miskolcra. Ecsetekkel és 3D-s szempillákkal is az érdeklődők rendelkezésére állunk – erről már Pál András beszélt nekünk a Hean és a Stapiz képviseletében. – Fontos, hogy itt legyünk, mert a szakma így ismer meg minket. Minden rendezvényen ott vagyunk, legutóbb Nyíregyházán jártunk. Minden rendezvényen igyekszünk díjat is adni.

A megvalósuló álom

Körmöndiné Magyar Noémi fodrásztanulóként indult a versenyen. Sok pályát végigjárt, a kereskedelemben is dolgozott, de mint mondta, mindig is fodrász szeretett volna lenni.

„Ez az álmom most már lassan megvalósul. Jövő szeptemberben végzek!” – mondta Noémi, akitől megtudtuk, szabad kategóriában indult, alkalmi fonást készített élő modellel.

„Nagyon izgulok, nagyon sokan vagyunk, igazi kihívás ez! Egy jó fodrász nagyon motivált, semmitől nem ijed meg, minden kihívást vállal.” – hangsúlyozta.

Emléket állítanak vele

„Büszkék vagyunk a rendezvényre, hiszen amellett, hogy megmérettetési lehetőséget biztosítunk az ország, sőt Európa különböző részeiből érkező versenyzőknek, emléket is állítunk olyan nagynevű helyi mestereknek, akik példaadóan, áldozatos munkával nevelték a szakmai utánpótlást, értek el sikereket és hozzájárultak ahhoz, hogy a Kézműves Kupa ma már nemzetközi hírnévnek örvend” – nyilatkozta korábban Bihall Tamás, a BOKIK elnöke a rendezvényről. Elmondta, a kamara fontosnak tartja, hogy ezek a kiválóságok követendő szakmai idolként álljanak a fiatalok előtt! Ezért van az, hogy idén már 13. alkalommal viseli a miskolci bajnokság a Kisgergelyné Tolcsvai Mária, és 8. éve a Lapis Imre Emlékverseny elnevezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában