Helyi közélet

2016.02.10. 18:02

Hulladékudvar a főutca mögött? Ez így rendben van a város közepén?

Miskolc - Szemétkupac, kátyú, sár – leginkább ez jellemzi a parkolót Miskolc belvárosában.

Miskolc - Szemétkupac, kátyú, sár – leginkább ez jellemzi a parkolót Miskolc belvárosában.

Ez így rendben van? – ezzel a kérdéssel küldött a múlt héten két fotót is a belvárosi parkolóról egyik olvasónk. A képen a félig megtelt konténerek gyűrűjében szemétkupac, kosz. Egy külvárosban is szégyen lenne az ilyen állapot, nemhogy a belváros közepén! Olvasónk szerint is elfogadhatatlan, hogy a főutca mögött – mint fogalmazott – szeméttelepet talál az ember. „Olyan ez, mint egy hulladékudvar” – tette hozzá.

Még aznap

Mivel a szerkesztőségünknek küldött kép közvetlenül a Kocsonya Farsang utáni reggelen készült, így azt gondoltuk, annak a nyomait nem sikerült még hétfő délelőttre eltüntetnie a szemétszállítónak. De kiderült, nem erről van szó. „A Kocsonya Farsang végén, hétfő hajnaltól 60 személlyel és takarítógéppel kezdte meg a Városgazda Nonprofit Kft. a rendezvényhelyszínek rendbetételét, így már hétfőre szinte teljes egészében kitakarították a belvárost” – mondta Pásztor Imre, a Miskolc Holding kommunikációs igazgatója.

Akkor mi lehetett az oka, hogy a szeméttárolók körül ekkora szemétkupac halmozódott fel? Erre nem kaptunk konkrét választ, de – amint jeleztük az illetékeseknek – délre eltüntették a szemetet. Kovács László Csabától, a Miskolci Önkormányzati Rendészet (MIÖR) vezetőjétől pedig megtudtuk, munkatársai már aznap vizsgálták a köztisztasági szabálysértés körülményeit. „A környezetben tartózkodóktól információt kértünk be, hogy látták-e, tudnak-e valamit a szabálysértőkkel kapcsolatban. Ilyen esetekben a lerakott szemétben annak tulajdonosára utaló jeleket keresünk, amennyiben beazonosítható, úgy munkatársaim felkeresik és megkérdezik a konkrét szabálysértésről, majd szabálysértési eljárást kezdeményeznek, és kötelezik a szemét azonnali eltávolítására is. Amennyiben nem rendelkezik szemétszállítási szerződéssel, azt jelezzük az Építési és Környezetvédelmi Osztály felé. Amennyiben nem derül ki az elkövető, úgy a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. felé jelezzük, hogy a szemetet rövid időn belül össze kell takarítani és el kell szállítani. Ez ebben az esetben már hétfőn dél körül megtörtént” – sorolta az ilyenkor szokásos teendőket a vezető.

Együttműködve

Azt is megtudtuk: mivel volt már ilyen jellegű szabálysértés az adott területen, így szerveztek figyelőszolgálatot, és történt már tettenérés is, igaz, sajnos nem ebben az esetben. Akkor az elkövetővel szemben szabálysértési eljárást kezdeményeztek a rendészet munkatársai.

A MIÖR, együttműködve a MiReHuKöz Nonprofit Kft-vel, 2015-ben átfogó ellenőrzést szervezett a szemétszállítási szerződések meglétével kapcsolatban – mondta Kovács László Csaba. „A Széchenyi és abból nyíló utcákon is kiemelten ellenőriztük a szerződések meglétét, amelyet a továbbiakban is folytatunk, így csökkentjük annak a lehetőségét, hogy a környékről kerüljön oda a hulladék a konténer mellé” – fogalmazott.


„Ez itt már az ezer tó parkolója”

Persze a parkolóval nem csak az az egyetlen baj, hogy szemetes, sokkal inkább zavaró a kátyú és a sár. Hétvégén az óriási méretű kátyúkban összegyűlt az esővíz. Az egyik autós bosszankodva csak annyit mondott: „Ez itt már az ezer tó parkolója”.

Már többször kérdeztük a várost: mikor lesz felújítva a belvárosi parkoló? A válasz az volt: pályázati források felhasználásával szeretnék rehabilitálni a területet. Mint mondták: „Az önkormányzat folytatni kívánja az előző uniós költségvetési ciklus Belváros városrehabilitációs beavatkozásait. A Stratégiai Gazdaságfejlesztési Osztály dolgozik azoknak a javaslatoknak a kidolgozásán, amelyek a 2016–2020 időszakban a Kazinczy utcától keletre fekvő, belvárosi tömb-belső, Széchenyi negyed – közismertebb nevén Bazár tömb – felújításával kapcsolatosak. A még formálódó tervek szerint a TOP-források felhasználásával elsősorban a közterületek rehabilitációja, zöld felületek kialakítása, illetve az önkormányzati tulajdonú kereskedelmi, szolgáltatóépületek klímatudatos, energiahatékonyságot célzó átalakítása valósulna meg”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában