Helyi közélet

2016.02.20. 11:44

„Az elején jobban is járnak a kicsik, ha otthon ápolják őket”

Miskolc, Kazincbarcika - Barcikai szülők panaszolták: annyi az influenzás gyerek a városban, hogy van, akit nem is fogad aznap az orvos.

Miskolc, Kazincbarcika - Barcikai szülők panaszolták: annyi az influenzás gyerek a városban, hogy van, akit nem is fogad aznap az orvos.

Itt Miskolcon hál’ istennek, az influenzajárvány vége felé járunk – tájékoztatott dr. Török Lajos főorvos, a Fábián kapui háziorvosi körzet gyermekgyógyásza. – A múlt hét hétfője jelentette a csúcsot (hétfőnként általában is több a beteg), amikor 85 beteget láttunk el. Most hétfőn már „csak” 72-en jöttek, azóta csökkenőben a betegforgalom. A csúcs idején, a körzetemben voltak olyan iskolai osztályok, ahol mindössze hat-nyolc tanuló jelent meg egy-egy napon.

Az első három nap többnyire magas lázzal jár. Dr. Török Lajos

Megtudakoltuk, elegendő volt-e ennyi beteg gyermekre a rendelési idő.

Kitolt rendelés

– Reggel háromnegyed nyolc és kettő óra között mindenkit elláttunk, vagyis kicsit korábban kezdtünk, s kissé kitoltuk az egyébként nyolctól tizenegyig tartó rendelési időt. Szerencsére nagyon jó kollégáim vannak, együtt, amennyire csak lehet, igyekszünk felpörgetni, gördülékennyé tenni a rendelést. Persze, a gyermekek korától is függ, a nagyobbakkal pörgősebb, a csecsemők és a kisdedek kicsit több időt vesznek igénybe, öltöztetni, vetkeztetni kell őket…

Pár nap otthon

Mint volt megyei gyermekgyógyász szakfőorvosnak, felvetettük: több kazincbarcikai szülő panaszolta szerkesztőségünkben, hogy annyi az influenzás gyerek, hogy vannak napok, amikor egyes ottani háziorvosi rendelőkben már aznap nem is tudnak fogadni mindenkit, előfordul, hogy csak egy-két nappal későbbre adnak időpontot.

– Szeretném megnyugtatni a szülőket: az első tünetek jelentkezését követő három napban jobb is, ha otthon ápolják a gyermekeket, ahelyett, hogy órákat ültetnék őket a zsúfolt orvosi rendelő várójában. Az én pácienseim közül is többeknek, főleg az iskolás korúaknak, csupán betelefonáltak a szülei az első napon, s megbeszéltük, hogy úgy három nap múltán érdemes elhozni a gyereket. Az influenza az a betegség, amelyre igaz a mondás: orvosi kezeléssel egy hét, anélkül hét nap alatt múlik el. A teljes tünetmentességhez, szövődmény nélkül, általában két hét kell. Az első három nap többnyire iszonyatos lázzal és levertséggel jár, ilyenkor nincs más teendő, mint a nyugalmi állapot, a lázcsillapítás és a folyadékpótlás. Ma már számos, vény nélkül kapható, kiváló, tüneti gyógyszer közül lehet választani, a gyermek kora, a patikus ajánlása és a pénztárcánk alapján. Az antibiotikumoknak az ilyen egyértelműen vírusos eredetű betegségek kezelésében nincs helyük. Akkor jöhetnek szóba, amikor a köhögős, orr­folyásos tünetek idején (ami négy-öt napig tart) bakteriális felülfertőződés is fellép.

Kevés szövődménnyel

Mint a főorvos elmondta, az ő influenzás páciensei egyikénél sem alakult ki szövődményként tüdőgyulladás. Kórházba is csak egy gyermek került, mert az influenzás állapotával összefüggésben nem nagyon evett, nem is ivott, s fellépett a kiszáradás veszélye.

 


Gőzös vagy száraz?

– Használ-e influenza, illetve az annak következtében fellépő arc-, illetve homloküreg-gyulladás esetén a kamillás inhalálás vagy inkább a száraz, meleg jó ilyenkor? – kérdezzük.

– A „taknyos fázisban” a meleg pára semmiképp sem javallott, az infralámpa viszont annál inkább. Ám a tiszta, friss levegő beeresztése, vagyis a gyakori szellőztetés is legalább olyan fontos. Már persze, amennyiben tiszta levegő áramlik be kintről, ha kinyitjuk az ablakot… – reagált dr. Török Lajos.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában