Helyi közélet

2016.01.13. 18:40

Szénbányászat: ellenünk dolgoznak a világtrendek

Budapest, Miskolc - A WWF állítja: zsák­utcában a szénalapú gazdaság. De mi lesz a megyénkbeli tervekkel?

Budapest, Miskolc - A WWF állítja: zsák­utcában a szénalapú gazdaság. De mi lesz a megyénkbeli tervekkel?

A WWF környezetvédelmi világszervezet új jelentése szerint a szénbányászattal foglalkozó vállalatok egyre nehezebb helyzetbe kerülnek, és több szénerőmű terve marad az íróasztalfiókokban, mint amennyi végül megvalósul. Megyénkben pár éve a szénbányászat újjáélesztését tűzte zászlajára a politikai vezetés, de a megvalósítás – mint a jelentésből is látszik – akadályokba ütközhet.

A WWF nemrégiben kiadott globális jelentése rámutat arra, hogy az egyre olcsóbb megújuló energiatermelési technológiák tavaly több beruházást vonzottak, mint a szén. 2014-ben a világon megépített új villamosenergia-­kapacitás több mint fele (59 százaléka) megújuló­energia-alapú volt. A jelentés emellett kiemeli, hogy a pénzügyi szektor fokozatosan elfordul a szénnel kapcsolatos beruházások finanszírozásától. A közelmúltban olyan intézményi beruházók, mint az AXA, amely a világ egyik legnagyobb biztosítótársasága, olyan világvárosok, mint Oslo és Melbourn­­e, illetve a világ második legnagyobb nyugdíj­alapja, a Norvég Nyugdíjalap jelentették be, hogy pénzt vonnak ki a szénnel kapcsolatos befektetéseikből.

Korlátozzák a felhasználást

A szénerőműveket és a szénbányászatot egyre több irányból érik támadások. Az éghajlatváltozással, környezeti és egészségügyi hatásokkal kapcsolatos aggodalmak egyre erősebb nyomást gyakorolnak a kormányokra, amelyek így fokozatosan korlátozzák a szén energetikai célú felhasználását. Röviden összefoglalva, a szénre alapuló gazdaság zsákutcába került. Annak érdekében viszont, hogy a globális középhőmérséklet-emelkedést 2 Celsius-­fok alatt tartsuk, ezt a hanyatlást fel kell gyorsítani.

A legnagyobb felelős?

Samantha Smith, a WWF Globális Éghajlatváltozás és Energia Programjának vezetője elmondta: „A szén elégetése önmagában az ipari forradalom óta zajló éghajlatváltozás legnagyobb okozója, így vissza kell szorítanunk és le kell mondanunk róla mint energiaforrásról. A fejlett országoknak abba kell hagyniuk a szénenergia támogatását, akár exporthiteltermékekről legyen szó, akár egyéb finanszírozási formákról. A kormányok, illetve más, intézményi befektetők egyre nagyobb mértékben fordulnak el a szénhez kötődő vállalatokba történő befektetésektől”.

Vaszkó Csaba, a WWF Magyarország Éghajlatváltozás és Energia Programjának vezetője hozzátette: „A globális energiaszektor komoly átalakuláson megy át, ami nagyon fontos üzenet a párizsi éghajlatvédelmi tárgyalások előtt. Az Egyesült Királyság pár nappal ezelőtt jelentette be, hogy 2025-re kivezeti a szénenergiát az ország energiatermeléséből. Ezzel szinte egy időben az OECD-országok is megállapodtak, hogy 2017-től korlátozzák a szénerőművek finanszírozását, most pedig a szomszédos Ausztria is úgy határozott, hogy 2025-ig leállítja a szénalapú energiatermelést. Mindez jelentősen hozzájárul a kibocsátáscsökkentéshez és a szén égetésével összefüggésben lévő olyan egyéb negatív hatások visszaszorításához, amilyen a vízbázisok szennyezése vagy a légúti megbetegedések elterjedése”.

ÉM-SZB


A WWF jelentésének főbb megállapításai

  • 2014-ben 2,9 százalékkal csökkent a kínai szénfogyasztás. Ez a mennyiség meghaladja az Egyesült Királyság éves szénfogyasztásának mértékét. A visszaesés elsődleges oka a kínai gazdaság strukturális átalakításának elindítása, illetve az, hogy Kína tudatosan, egy, a jelenleginél fenntarthatóbb és alacsonyabb karbonintenzitású energiatermelésre kezd átállni.

  • Az Európai Unió és az Egyesült Államok a szénkorszak lezárása felé tettek lépéseket. A szén aránya az energiatermelésben jelentősen zuhan, és ez a trend folytatódni látszik a szabályozási környezet szigorításával.

    A szénbányászati vállalatok egyre nehezebb helyzetben vannak. A keresletet csökkentő, szigorodó szabályozási környezet és az egyre alacsonyabb szénárak a szénbányászatban érdekelt vállalatok profitját csorbítják. Úgy tűnik, ez a folyamat folytatódik, mivel a meghatározó fejlődő gazdaságok – legfőképpen Kína – komoly lépéseket tettek a szénfelhasználástól való függőségük visszaszorítása érdekében.

  • A szénalapú közművek végzetes ördögi körbe kerültek. Úgy tűnik, hogy az szénerőmű-építési tervek sorra kudarcba fulladnak. Ezzel párhuzamosan a nagy európai energiaszolgáltatók (Enel, E.ON, RWE) arra kényszerülnek, hogy a vártnál gyorsabban alakítsák át üzleti modelljeiket és komolyabb szerepet vállaljanak a megújulóenergia­-termelés területén.
  • A megújuló energia feltörekvőben van. A nap- és szélenergiába történő beruházások 2014-ben jelentősen megnőttek, olyannyira, hogy a világon megépített új villamosenergia-kapacitás több mint fele (59 százaléka) megújulóenergia-alapú volt, vagyis többnyire megújulóenergia-alapú erőművek épültek.

  • Miskolc - Megyénkben sok területen található még különböző célra kitermelhető szénvagyon.

    Budapest, Miskolc, Pécs - Új technológiát találtak ki a nehezen feltárható széntartalékok hasznosításáért.

    Miskolc - „A megújuló és az új energiák közül sokféle létezik. Mi foglalkozunk a szénnel is – nyilatkozta lapunknak Nozomi Sagara, a NEDO környezetvédelmi főosztályának főigazgatója, amikor megyénkben járt.

    Borsod-Abaúj-Zemplén - A hagyományos villamosenergia-termelésen túl környezetbarátabb megoldás is van a szén felhasználására.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában