Helyi közélet

2016.01.22. 09:33

Ipari kemence lángolt a TVK Ipartelepen Tiszaújvárosban

Tiszaújváros - Egy ipari kemence tüze miatt riasztották a Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megye több hivatásos tűzoltó egységét Tiszaújvárosba csütörtökön este.

Tiszaújváros - Egy ipari kemence tüze miatt riasztották a Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megye több hivatásos tűzoltó egységét Tiszaújvárosba csütörtökön este.

A tűz oltását négy por és négy habsugárral kezdték meg a tűzoltók. A helyszínen a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett folytak a munkálatok, melyben részt vettek a tiszaújvárosi, a miskolci, a szerencsi, a mezőcsáti, a hajdúnánási hivatásos tűzoltók, az érintett iparterület létesítményi tűzoltói, valamint a megyei katasztrófavédelmi mobil labor.

A szakemberek a beavatkozás során végzett folyamatos gázkoncentráció mérések alkalmával nem mutattak ki egészségre ártalmas anyagot a levegőben.

Az egységeknek hajnalra sikerült eloltani a tüzet, amelyet követően megkezdték a kemence hűtését és az utómunkálatokat. A létesítményi tűzoltók továbbra is biztosítják a helyszínt. A káreset során nem sérült meg senki, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. A tűz okát és a keletkezett kárt vizsgálják - számolt be az eseményről a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.


A MOL közleménye a TVK Ipartelepen történt eseményről:

A MOL Petrolkémia tiszaújvárosi Ipartelepén 2016. január 21-én 20.50-kor tűz keletkezett az Olefin-1 üzemben annak újraindítása közben, az egyik csőkemencében, ami rövid időn belül átterjedt a berendezés környezetére is.

A tüzet a Katasztrófavédelem és a FER Tűzoltóság bevonásával lokalizálták, a tűz oltását azonnal megkezdték, az érintett egységet kiszakaszolták és megszüntették az éghető anyag utánpótlását. A Katasztrófavédelem szakemberei január 22-én reggelre elvégezték az utómunkálatokat is, és átadták a területet az üzemeltetőnek, így megkezdődhetett a károk felmérése.

Az üzem kezelő személyzete, valamint a tűzoltóság és a katasztrófavédelem gyors és szakszerű intézkedése megelőzte egy komolyabb veszélyhelyzet kialakulását.

Az esemény nem járt személyi sérüléssel. A tűz nyomán környezetvédelmi intézkedésre nem volt szükség, az egészségügyi határértéket meghaladó mennyiségben veszélyes anyag nem került a légtérbe. A technológiai rendszerben jelenlevő szénhidrogéneket a leállás során fáklyázással semmisítették meg.

A csőkemence tűz valószínűleg műszaki hiba miatt következett be, keletkezésének okát vizsgálják. Az esemény következtében az üzem 11 kemencéjéből 2 kisebb kapacitású sérült meg.

A MOL Petrolkémia Zrt. üzemei közül az Olefin-1 üzemen kívül csak az PE-1/LDPE-2 üzemet kellett leállítani, a többi üzem csökkentett terheléssel működik. Az Olefin-2 üzem zavartalanul szolgálja ki alapanyaggal a termelő egységeket.

Az előzetes becslések szerint az Olefin-1 üzem másfél héten belül újraindítható és a normál termelési szint visszaállítható.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában