Helyi közélet

2016.01.12. 17:30

A törvény tiltja, mégis láncra verték a kutyát a Vasgyárban

Miskolc - Elengedni nem tudja, mondta az eb gazdája, de megígérte, hosszabb lesz a lánc.

Miskolc - Elengedni nem tudja, mondta az eb gazdája, de megígérte, hosszabb lesz a lánc.

Január elsejétől tilos tartósan láncon tartani a kutyákat. Miközben a témával foglalkoztunk, az élet – sajnos – elénk sodort egy konkrét esetet. A Facebookon osztotta meg egy ismerősünk, hogy a Vasgyárban, az evangélikus templom környékén régóta láncra verve él egy kutya, ráadásul olyan rövid a lánc, hogy az állat a házába sem tud bemenni. A közösségi oldali bejegyzésből az is kiderült, a gazdának hiába szólnak, nem történik semmi. Éppen ezért kérte a nyilvánosság segítségét az állatbarát.

Lefotózták a körülményeket

Elsőként a Miskolci Állatsegítő Alapítványnál érdeklődtünk, ők elmondták, a jegyző feladata, hogy ilyen ügyben intézkedjen. Mégpedig azért, mert az állatvédők nem mehetnek be magánterületre, nem intézkedhetnek ott.

Megkerestük a miskolci önkormányzatot, ahol ígéretet kaptunk, a hatósági osztály munkatársai kimennek a helyszínre, és ellenőrzik az állattartás szabályszerűségét. Ki is mentek szerda délelőtt. Lefotózták a körülményeket, jegyzőkönyvet vettek fel és felszólították a tulajdonost, változtasson az állattartás módján.

A kutya gazdája ígéretet tett, de elmondta, nem tudja, csak megkötve tartani az állatot, mert kiugrik a kerítésen. Azt azonban elmondta, hosszabb láncon tartja majd.

Az önkormányzatnál arról is érdeklődtünk, hogy a január elsején életbe lépő törvényt hogyan lehet majd betartatni, ki és hogyan ellenőrzi majd.

„A kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló kormányrendelet szabályozza a kedvtelésből tartott állatok tartására és az állatokkal való bánásmódra vonatkozó különleges rendelkezéseket. Ezeknek a szabályoknak a betartását, az állattartással kapcsolatos panaszok, bejelentések kivizsgálását a jegyző végzi. A jelenleg hatályos állattartással kapcsolatos szabályozást megelőzően is így volt” – kaptuk az információt a hatósági osztálytól.

Bírságot szabhatnak ki

A települési önkormányzat jegyzője – az állatok védelme érdekében – az állattartótól felvilágosítást, adatot kérhet állattartással kapcsolatosan, betekinthet az ehhez kapcsolódó iratokba, az állattartás helyszínén szemlét tarthat, állatvédelmi bírságot szabhat ki. Az állatvédelmi bírság kiszabása az erre vonatkozó kormányrendelet szerint történik. A bírság alapösszege 15 ezer forint, konkrét mértékének megállapítása a jogsértés körülményeitől függően az alapösszeg többszöröse is lehet – magyarázták.

Azt is megtudtuk: a jegyző az állatvédelmi törvény megsértése esetén az illetékes hatóságot – a járási főállatorvost – intézkedésre hívhatja fel, végső sorban az állattartást korlátozhatja, illetve megtilthatja. „Természetesen, amennyiben lakossági jelzés, bejelentés érkezik, vagy az ellenőrzés során szabálytalanságot tapasztalunk az állattartásban, a fentiek szerint járunk el” – fogalmaztak.

Elmondták: az állattartásra vonatkozó szabályok megsértése miatt a hivatal az elmúlt évben is több alkalommal folytatott eljárást és szankcionálta a szabályoknak nem megfelelő ebtartást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában