Helyi közélet

2015.12.02. 17:15

Az igazi Mikulás

<em>Niño Dios? Tudják, ki ő? Vagy Father Christmas? És ki várja már Joulupukkit? Utóbbi már itt van Miskolcon. Azt mondják, ő az igazi. (Én egy lányra hittem jó 20 éve…)</em> <strong>Juhász-Léhi István jegyzete</strong>.

Niño Dios? Tudják, ki ő? Vagy Father Christmas? És ki várja már Joulupukkit? Utóbbi már itt van Miskolcon. Azt mondják, ő az igazi. (Én egy lányra hittem jó 20 éve…) Juhász-Léhi István jegyzete.

Szóval az igazi. Mitől igazi? Nekem a portás bácsi is az volt 1979-ben. A barna, jobb lábon erősen kicsámpázott magas szárú bőr cipője buktatta le másnap, mert az nem lehet, hogy a portás bácsi a Mikulás cipőjét kapta ajándékba. Vagy akkoriban az iskolában inkább Télapó. Feri bácsinak a hangja maradt meg még: Zs kategóriás színészeket megszégyenítően alakított. Mondom, a baj az öltöztetővel és a jelmeztervezővel volt. A köpenye inkább az igazgatóiból kölcsönvett terítőre hajazott, a szakálla pedig úgy nézett ki, mint egy kéthetes vattacukor. De mi elhittük. El, mert el akartuk, és otthon is azt mondták, hogy létezik.

Sokáig gondolkodtam gyerekként azon, hogy milyen gyorsan ér körbe a Földön, a világon, hogy minden gyerek kapjon egy kis ajándékot. Édesanyám árulta el. „A jó emberek segítenek neki, úgy” – ez a titok.

Így szépült meg, így lett igazi a portás bácsi elmosódó alakja is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában