Helyi közélet

2015.12.22. 12:44

Az utolsó lehetőség a felújításokra

Miskolc - Többek között kiadványok készültek, megújult a honlap és képzéseket is tartottak.

Miskolc - Többek között kiadványok készültek, megújult a honlap és képzéseket is tartottak.Egy hosszú, több hónapos folyamat végére érkeztünk, aminek eredményeként 248 millió forintot nyert megyei önkormányzatunk a 2014–2020-as időszakra felkészülés gyanánt – mondta Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke a hétfői tájékoztatón. – Ennek a keretében számtalan nagyszerű dolgot sikerült megvalósítanunk. Az elmúlt időszakban a megyei önkormányzat mindent megtett annak érdekében, hogy a TOP-ba 2020-ig rendelkezésünkre álló 93 milliárd forintot hasznosan költsük el: ennek 60 százalékát gazdaságfejlesztésre, míg maximum 40 százalékát infrastruk­túra-fejlesztésre kell fordítanunk. Ennek a részletes előkészítő munkálatait tudtuk ezzel a TÁMOP pályázattal megvalósítani. Többek között kiadványok készültek, megújult a honlapunk. A múlt héten pedig képzéseket tartottunk ennek kapcsán polgármestereknek, jegyzőknek, köztisztviselőknek: kétszer kétnapos képzést 50-50 fővel, és tartottunk egy 60 fős konferenciát is. Mind-mind azt a célt szolgálta, hogy a köztisztviselők el tudjanak igazodni, a projektben a közbeszerzést világosan lássák.

Helyi termékáruházak

Dr. Sebők Emese aljegyző azzal kezdte, hogy a „fő dokumentum” egy fejlesztési módszertan kidolgozása volt a projektben, ami alapján a fejlesztési dokumentumaik kiegészülhettek, kapcsolódva a humánerőforrás fejlesztési lehetőségeivel. Megtudtuk: több nagy blokkban valósult meg a projekt.

Elhangzott többek között az is: az önkormányzatok hűtőházakat tudnak építeni, agrárlogisztikai fejlesztéseket tudnak végezni, amit akár önköltségi áron bérbe tudják adni helyi gazdáknak, helyi önkormányzatoknak és logisztikai tevékenységet tudnak végezni.

A közétkeztetésen kívül lehetősége van az önkormányzatoknak úgynevezett nagyobb helyi termékáruházakat forgalmasabb helyen felépíteni. Itt 40 kilométeres sugarú körben érdemes gondolkodni és ezt az önkormányzatok önrész nélkül meg tudják oldani. A TOP program összekapcsolható az agárgazdasági-vidékfejlesztési programmal és a vállalkozásoknak szóló programmal.

Lassan, jövő év első negyed­évében indulnak a pályázatok, az önkormányzatoknak kell ezt koordinálni, összehívva a gazdákat, a helyi vállalkozásokat. Ez lesz az utolsó lehetőség arra is, hogy az infrastruk­túrát megoldják az önkormányzatok: az iskolákat és polgármesteri hivatalokat fel tudják újítani, a csapadékvíz-elvezetését, de a turisztikában is jelentős előrelépéseket tudnak majd tenni.

A projekt egyik feladata a tanulmánykészítés, módszertan kidolgozása a humán fejlesztések vonatkozásában. Az erről szóló dokumentumot hétfőn rendkívüli testületi ülésen fogadták el a megyei közgyűlés képviselői.

ÉM-JLI


Megújult a www.baz.hu

Megújult a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat honlapja is. Más lett funkcionálisan és vizuálisan, és egy adatbázis-kezelő programot is kiépítettek. Ez utóbbiban megtalálható a megye valamennyi településének aktuális társadalmi, gazdasági és környezeti állapota, egy monitoring és pályázatfigyelő rendszer („projektötlettől a fenntartási időszak végéig”) és egy dokumentumtár is (térképtár, rendezési tervek, fejlesztési programok). A honlapot a Dexef Kft. készítette, akik 2001 augusztusában „alakultak” és saját elmondásuk szerint mára komplex szolgáltatásokat nyújtó vállalattá fejlődtek.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában