Helyi közélet

2015.11.06. 08:51

Úgy tanít, hogy komplex módon adja át az ismereteket

Bükkábrány - A történelem, a földrajz, a művészetek és a honismeret is összefüggenek, érdemes mindegyikkel foglalkozni a tanórákon.

Bükkábrány - A történelem, a földrajz, a művészetek és a honismeret is összefüggenek, érdemes mindegyikkel foglalkozni a tanórákon.

Az Arany János Általános Iskola pedagógusa, Tóth Erika is elismerést kapott nemrégiben Mezőkövesden a honismereti mozgalomban végzett kiemelkedő munkájáért a Honismereti Szövetségtől. A tanárnő mezőnyárádi származású, közel egy évtizede él Mezőkövesden, Bükkábrányban pedig már 24 éve tanít.

Hogyan alkalmazhatja

– Ez összességében már a huszonkilencedik tanévem. Történelem, ének, rajz, földrajz szakon végeztem, de ehhez kapcsolódóan foglalkozom a hon- és népismeret, valamint a médiaismeret tantárgyakkal is. Tagja vagyok a Magyar Néprajzi Társaság Önkéntes Gyűjtőszakosztályának, tulajdonképpen az ő egyik pályázatuk indította el azt a folyamatot, hogy a szövetség munkájában részt vegyek – mondta az elismerés átvételét követően Tóth Erika, aki bármerre jár, bármit hall, bármivel találja magát szembe, azt vizsgálja, hogy azt hogyan alkalmazhatja az oktatásban, hogyan adhatja tovább a diákjainak.

– Fontosnak tartom, hogy a gyerekek ne csak a tankönyvekben lássanak dolgokat a múltról, a magyar történelemből, hanem tudjanak arról, hogyan jelenik meg az a hétköznapokban.

Kicsit fájlalom, hogy a hon- és népismeret tantárgy kevesebb lehetőséget kap, mint amennyit megérdemelne – vallja a pedagógus.

Kifejtette: amióta tanít, a tanári munkáját úgy szervezi, hogy komplex módon adja át az ismereteket. A történelem tantárgyba bevonja a földrajzot, de ezeknek az ismereteknek helyük van például a rajzórán is. A kapcsolódó információkat igyekszik kihasználni, minél többrétűbben, testközelibb módon akarja átadni a gyerekeknek a tudást, saját tapasztalatával kiegészítve.

Ő is köszöni tanárainak

Tóth Erika szerint az, hogy foglalkoztatja a honismeret, egykori tanárainak köszönhető, olyan szemléletet, értéket közvetítettek felé.

– Amit most kaptam, hatalmas kitüntetés számomra, az igyekezetet, munkámhoz való kötődést méltányolták, köszönöm azoknak, akik erre a rangos elismerésre jelöltek – mondta a pedagógus.

- ÉM-TB -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában