Helyi közélet

2015.11.14. 11:17

Régész is, történész is, igazgató is

Sátoraljaújhely - A MAB Tudományos díját vehette át a napokban Ringer István történész.

Sátoraljaújhely - A MAB Tudományos díját vehette át a napokban Ringer István történész.

Nehéz eldönteni Ringer Istvánról, hogy inkább kutató, inkább történész, esetleg régész vagy múzeumigazgató. Alighanem ő sem tartja fontosnak, hogy ebből a palettából egyet emeljen ki és ahhoz ragaszkodjon, de az biztos, amibe eddig belekezdett, azt nem csinálta rosszul. Azt azonban maga sem tudja, a MAB díját tulajdonképpen mivel érdemelte ki.

Ágyúöntéstől a várig

– Vannak olyan pályák, ahol a díjak, kitüntetések valahogy a korral együtt járnak, nálam még nem hittem volna, hogy már elkezdődik – mondja Ringer István, a Petőfi Irodalmi Múzeum Sátoraljaújhelyi Kazinczy Múzeumának igazgatója, aki mondhatná magát doktornak, hiszen januárban kapta meg a címet régészetből, de nem tartja fontosnak, hogy használja is a két betűt a neve előtt.

– Valakik felterjesztettek, aztán meg is ítélték a díjat, de igazából most sem nagyon tudom, miért kaptam. Az indoklásban az szerepelt, hogy eddigi tudományos munkámért, eredményeimért.

Márpedig abból van egy kevés, hiszen Ringer István nevéhez fűződik a sárospataki Rákóczi-vár kertjében lévő ágyúöntő műhely megtalálása és feltárása, de legalább ennyire fontos az életében a sátoraljaújhelyi vár-hegyen lévő sátoraljaújhelyi vár feltárása.

– A várral idén rengeteget haladtunk. Augusztus elejétől szeptember végéig közel két hónapon keresztül az ELTE régész szakos hallgatóival ástunk, és nagyon fontos munkákat tudtunk elvégezni. Feltártuk egy egykori torony szintjét, kiástunk egy íves kaput, és számtalan lelet került elő az azóta már restaurált korsóktól, cserépedényektől kezdve 16. századi pénzérmékig.

A vár ásatása nem mindig csupán szándék, hanem anyagi keret kérdése is, de eddig minden évben tudtunk haladni. Miután nem cél a sátoraljaújhelyi vár teljes újjáépítése – hiszen nincsenek is erről konkrét leírások –, ezért megelégszünk azzal, hogy minden tavasszal és nyáron haladunk valamennyire és a leletekből készült kiállítást folyamatosan újítjuk.

Jönnek a fiatalok

Az elmúlt hónapok azonban leginkább az újhelyi múzeum igazgatásával telnek.

– Egy múzeumot a látogatottsága minősíti, és sokat dolgozunk azért, hogy újra bekerüljünk a köztudatba. Az már látszik, hogy a korábbi évekhez képest elmozdultunk, és folyamatosan nő a látogatói szám, de pontos adatokkal még nem rendelkezünk, hogy ez mit is jelent valójában. Az biztos, hogy olyanok is bejönnek, akik korábban még nem, és visszatérő vendégeink is vannak.

Igyekszünk minden korosztályt megszólítani, remek kapcsolatokat ápolunk az óvodákkal és iskolákkal, a Márton-napi rendezvényünkön csak dél­előtt 210 gyerek fordult meg nálunk. Jelenleg gőzerővel dolgozunk a Zemplén élővilágát bemutató állandó kiállításunkon, amelyet december elején fogunk megnyitni.

- ÉM-BG -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában