Helyi közélet

2015.11.13. 08:45

A saját pályájukat keresték a diákok Miskolcon

Miskolc - Kiderült, nemcsak a pálya­választás a gond, hanem a családok anyagi helyzete is.

Miskolc - Kiderült, nemcsak a pálya­választás a gond, hanem a családok anyagi helyzete is.

A diákok a szívük szerint választanak pályát, a felnőttek viszont az eszükre hallgatva adnak tanácsokat. Csütörtökön nyílt meg „Szabad a pálya” címmel a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya által szervezett pályaválasztási kiállítás Miskolcon, a Generali Arénában.

Az általános iskolák és középiskolák végzősei, valamint a pedagógusok sok-sok információt szerezhettek, hol érdemes továbbtanulni, és hogy milyen szakmát érdemes választani. A rendezvény még ma is tart.

A megnyitón Kiss Gábor, Miskolc alpolgármestere és Bihall Tamás, a BOKIK elnöke is azt hangsúlyozta, a jövő gazdasága függ attól, hogy lesz-e elég jól képzett munkaerő. Bihall Tamás kiemelte: a gimnáziumokat is szeretik, csak az érettségi önmagában nem piaci kategória. Szakmára is szükség van.

Van még idő

– Szerintem az a legfontosabb, hogy szeressük, majd a munkánkat – jelenti ki határozottan Szabó Eszter, a hejőcsabai Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola nyolcadikosa. – Én az Avasi Gimnáziumban szeretnék továbbtanulni, van még időm eldönteni, hogy melyik pályát válasszam. Azt hallottam, hogy az informatikának és a gazdaságtudománynak van jövője, de a legfontosabb a nyelvtudás. Mert ma már nem boldogul az, aki nem tud idegen nyelveket.

Márton Nikolettát viszont igyekeznek a szülei lebeszélni az egészségügyi pályáról. – Pedig én azt nagyon szeretném, és kitartok mellette – mondja Nikolett.

Ő Hidasnémetiből érkezett a pályaválasztási kiállításra, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola nyolcadikosa. – A szüleim azt mondják, hogy az egészségügyi pálya nehéz, több műszakban kell dolgozni, a fizetés viszont kevés. Azt tanácsolják, legyek inkább bölcsődei gyermekgondozó vagy szakács. Én viszont kórházban szeretnék dolgozni, a csecsemőosztályon – érvel Nikoletta.

Segítséget várnak

A hidasnémeti nyolcadikosok osztályfőnöke Petró Istvánné. Bevallja, bizony nehéz a pedagógusok dolga a pályaválasztás idején. Mert sokszor se a szülők, se a diákok nem tudják, merre tovább, és az osztályfőnöktől várnak segítséget. Aztán egy szomorú jelenségre is rávilágított: – A hátrányos helyzetű településeken nemcsak az számít, hogy a diák jól tanul-e vagy sem, hanem az is, hogy anyagilag mit engedhet meg a család. A jó képességű, de szegény gyerekek például nem tudnak Miskolcon tanulni, mert a szülők nem tudják vállalni a kollégium és az utazás költségeit.

Így maradnak a környékbeli iskolák – árulja el tapasztalatait a pedagógus. Megtudjuk tőle: tanítványai közül néhányan gimnáziumban tanulnak majd tovább, a többiek szakmát választanak. Vannak, akik már most a külföldi munkát tervezgetik, ezért szeretnének hegesztők, szakácsok vagy kereskedők lenni.

Az egyik szakképző iskola pedagógusának is hasonló a véleménye, bár ő kérte, a nevét ne írjuk meg. Mint mondta, amíg valamelyik szakma hiányszakmának számít, addig sok diák választja az ösztöndíj miatt. De amint egy-egy szakma kikerül ebből a körből, a jelentkezők száma drasztikusan lecsökken, mivel megszűnik az ösztöndíj. Vannak olyan jól tanuló diákok, akik több ösztöndíjat kapnak, mint a szülő szociális segélye, teszi hozzá a tanár.

 


Keresett szakmák

Keresett szakmák lesznek a 2016/17-es tanévben:ács, édesipari termékgyártó, épület- és szerkezetlakatos, épületgépész technikus, gazda, gépgyártás-technológiai technikus, gépi forgácsoló, gyakorló ápoló, gyártósori gépbeállító, hegesztő, ipari gépész, kőműves és hidegburkoló, mechanikai technikus, mezőgazdasági gépész, női szabó, szociális gondozó és ápoló, szőlész-borász, vájár, vegyipari technikus, villanyszerelő


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában