Helyi közélet

2015.10.31. 18:08

A Topolino már várja a látogatókat

Tokaj - A Tokaji Bormúzeum projektzárása szombaton megtörtént, még pár nap a megnyitóig.

Tokaj - A Tokaji Bormúzeum projektzárása szombaton megtörtént, még pár nap a megnyitóig.

Ülünk a piros Topolinóban, nyomjuk a gázt, nyitva a tető, suhanjunk keresztül Tokajon, hogy a sok kacskaringó után beérkezzünk Bodrogkeresztúrban, ahol megállunk egy cseppet körülnézni. Felhő sehol az égen, szikrázó napsütés, ölellő természet, gyönyörködünk a tájban, majd... szólnak, hogy kiszállás, mert mégiscsak a Tokaji Bormúzeum projektzáró rendezvényén vagyunk, és a piros kisautó csupán egy meglehetősen látványos és interaktív kelléke a hamarosan megnyíló látogatóközpontnak.

Kicsit múzeum

A jelek szerint végleg lejáróban az az időszak, amikor a tárlatlátogatás úgy zajlott, a turista végigbóklászik a szobákon, nézi a vitrineket vagy a képeket, megtalálja a kijáratot és hazamegy. A Tokaji Bormúzeum egy elejétől a végéig alaposan kitalált létesítmény, amely egy kicsit múzeum ugyan, de inkább látogatóközpont, ahol a padlótól a falakon át a plafonig szinte mindenhol látni- és kipróbálni való attrakciók sokasága. Ilyenné vált a régi, romos, néhány éve még teljesen lepusztult Serház.

– Májer János polgármester úr álma volt, hogy Tokajban létesüljön egy kulturális negyed – mondta a szombati projektzárón Posta György, Tokaj polgármestere. – Ennek első eleme az egykori zsinagóga épületében létrehozott kultúrközpont, majd néhány évvel később a zsinagóga mögött megvalósult a Paulay Ede Színház, majd most létrejött a Tokaji Bormúzeum. De a nyáron ugyancsak ezen a helyen hoztuk létre a Tokaj-hegyaljai Emlékpark, ahol a nyár végén fel is avatták az első szobrot és ahol a tervek szerint minden évben egy új szobrot fognak felállítani. Az a fajta gondolkodás, amelyet Májer János megkezdett, most kezd teljesen valósággá válni. A Bormúzeum avatására még pár napot várni kell, de az első nemzetközi sikert már learattuk, ugyanis pénteken egy francia üzletember keresett fel a polgármesteri hivatalban és a találkozó zárásaként elhoztam ide a múzeumba és körbevezettem. A francia úr egyik ámulatból a másikba esett és azt mondta, ehhez hasonló 9ntézményben még soha nem járt. Hiszem, ez a múzeum, amelynek használati tárgyait zömmel a Tokaji Múzeumból hozták át – és maga a Bormúzeum is a Tokaji Múzeum fenntartásában fog működni –, egy olyan gyöngyszeme lesz a városnak, amely méltán fogja vinni a település hírét a világban.

A Tokaji Bormúzeum ünnepélyes átadása november 10-én lesz.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában