Helyi közélet

2015.09.30. 16:40

Miskolci srácok nagyvásznon és kisképernyőn – 6 részben

Miskolc - Több filmet forgattak száz év alatt a borsodi megyeszékhelyen. Az Utánam, srácok! tévésorozat itt is játszódik.

Miskolc - Több filmet forgattak száz év alatt a borsodi megyeszékhelyen. Az Utánam, srácok! tévésorozat itt is játszódik.Amikor Berkes Péter, népszerű regény- és forgatókönyvíró 1974-ben új televíziós megbízásához helyszínt keresett, Miskolcra gondolt, bár sok ide a kötődése, járt itt többször, szeretett a környéken túrázni.

Miskolci történet

Az Utánam, srácok! című könyv és a vele párhuzamosan írt, illetve forgatott azonos című ifjúsági tévésorozat világa tehát az északkelet-magyarországi nagyvárosé – derül ki a tavaly megjelent helytörténeti tanulmánykötetből. A civil kutatások alapján íródott kötet (kiadója az Észak-Keleti Átjáró Egyesület) nem véletlenül választotta címéül az épp negyven évvel ezelőtt bemutatott sorozatét: talán nincs még egy darab a hazai filmtörténetben, amire a fentiek mind igazak volnának. Mindazonáltal a tévében azóta is gyakran ismételt, az interneten is látható és DVD-n kiadott hatrészes széria forgatási helyszíne részben tehát Miskolc volt, de legalább ugyanakkora részben Budapest (a Lakatos utcai lakótelep) – még ha máig ki-ki a Kiliánt vagy a Szentpéteri kaput véli felfedezni a gyerekkorát idéző panelházas környezetben. Lillafüred, a tapolcai barlangfürdő, a népkerti sportcsarnok, Diósgyőr, a vár, a kohászat, ezek viszont valóban ott vannak a filmkockákon, a korabeli gyerekszínész-sztárok által játszott jelenetek hátterében.

Kovács Krisztián és Jelisztratov Szergej a hatvanas-hetvenes években szinte minden hasonló gyerekfilmben főszerepet játszott, így a villamoskocsit megszerző és rivális tinibandát megre­gulázó srácok sztorijában is. Ők egyébként a most hétvégén, október 3-án az Avasi kilátóban rendezendő Utánam, srácok! Fesztivál vendégei lesznek. (Információ: utanamsracok.blogspot.hu).

Milyen filmeket forgattak itt?

A fesztivál keretében a szervezők cikkünk kiinduló kérdésével külön kívánnak foglalkozni (és majdani újabb kötet témájaként): milyen filmeket forgattak valaha a városban? A Meseautótól a Miskolci Boni és Klájdon át az Utolér című thrillerig. És ezzel párhuzamosan: milyen mozik („villanyszínházak”, „mozgók”) léteztek 1902 óta a városban? Erről előző nap, pénteken délután a Weidlich-­udvarban lesz beszélgetés.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában