Helyi közélet

2015.09.19. 20:26

Lakitelek és a vers ereje: időutazás a CineFesten

Miskolc - Egy, a rendszerváltást megelőző időszakban készült filmet vetítettek pénteken a CineFest­en.

Miskolc - Egy, a rendszerváltást megelőző időszakban készült filmet vetítettek pénteken a CineFest­en.

Izgalmas alkotást vetítettek tegnap délután a Jameson Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál programjaként a Művészetek Házában, a dokumentumfilm címe: A vers ereje – Kádár félelme, a vetítés után az érdeklődők beszélgethettek a látottakról az alkotókkal.

A film az 1985-ös esztendőt idézi fel a kommunizmus bukásához vezető úton, mégpedig egy konkrét eseményen – a Lakitelken megrendezett Antológia című irodalmi esten és képzőművészeti kiállításon – keresztül. A dokumen­tumfilm alapja egy felvétel, amely az akkori hatalom, az állampárt vezetése és a politikai rendőrség ellenére fennmaradt, ők ugyanis mindent megtettek, hogy az összes hang- és televíziós anyagot megsemmisítsék.

Egyetlen felvétel

Egyetlen felvétel maradt meg (igencsak kalandos módon), ennek készítője Balogh László volt. Ő a társrendezője a fesztiválon vetített filmnek Agócs Sándor mellett.

Mindkettőjükkel beszélgettünk még a film vetítése előtt, a részletekre visszatérünk.

Az 1985-ös lakitelki rendezvény egyébként több volt egy egyszerű irodalmi estnél. Nagy költők saját verseiket mondták el, az est 1956 utáni Magyarország legelső ellenzéki rendezvényévé vált. Ezt igazolják az estről készült III/III-as titkosszolgálati jelentések is, amelyeket csak (tudtuk meg Balogh Lászlótól) a rendszerváltás után 10–12 évvel tettek kutathatóvá.

A film az akkori, 400–500 néző előtt zajlott esemény felvétele mellett az ott elhangzottakra reflektáló titkosszolgálati jelentéseket is tartalmazza, valamint az akkori rendezvényeken résztvevők közül többen is elmondják emlékeiket. Köztük miskolci résztvevő is, Serfőző Simon író-költő, aki szintén részt vett meghívottként az 1985-ös lakitelki rendezvényen.

ÉM-HM


Alkotók a fesztiválon

Ők vannak, voltak itt a fesztivál zárónapjain:Marina Moshkova, az M seeking W című animációs film rendezője.Joanna Wojczik, a The wayward Carnality című animációs film rendezője.

Kaspar Synnevag, a Needle Town című rövidfilm írója és rendezője.

Serdar Onal és Omer Capoglu, a Short Film About Wong Kar Wai című rövidfilm rendezői.

David Lorenz, a We could have, We should have, We didn’t című rövidfilm rendezője.


Szombat: díjeső és zárófilm

Szombat este kiderül, mely alkotások érdemelték ki a fesztivál díjait: az 5 órakor kezdődő zárórendezvényen adják át a zsűrik az elismeréseket az alkotóknak.A rendezvényre meghívóval lehet bemenni. A záróünnepség után kezdődik a zárófilm vetítése, amely egy amerikai film lesz Mélyütés címmel.Vasárnap a fesztivál zárásaként még néhány korábban vetített film ismétlése következik.


Miskolc - Tavaly még csak a kamera bekapcsolását tanulták, az idén már vetítik filmjüket a CineFesten. tovább »

Miskolc - Filmek, koncertek, bulik, beszélgetések. Nem csak a vetítés vonzott tömegeket a CineFesten. tovább »

Miskolc - Miskolcon járt Claudia Cardinale, a világhírű színésznő. A Palotaszállóban adott interjút lapunknak. tovább »

Miskolc, 2015. szeptember 12., szombat (MTI) – Megható volt maga az életműdíj és különösen az, hogy ennyi ember örült nekem – mondta Claudia Cardinale olasz filmsztár az MTI-nek szombaton abból az alkalomból, hogy a péntek esti megnyitó ünnepségen átvehette a miskolci CineFest filmfesztivál életműdíját. tovább »

Miskolc – A CineFest pénteki megnyitóján életműdíjat kapott Claudia Cardinale. tovább »

Miskolc, 2015. szeptember 11., péntek (MTI) – Claudia Cardinale kapta a 12. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját; az európai mozi egyik legnagyobb legendája szűnni nem akaró vastaps közepette vette át az elismerést péntek este Miskolcon. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában