Helyi közélet

2015.09.05. 12:50

Janiczak: véget kell vetni a lakosságcserének!

Ózd - Ózd jobbikos polgármestere néhány héttel ezelőtt Ásotthalomnál, ezután a fővárosban, legutóbb pedig Röszkén szembesült a kialakult menekült helyzettel.

Ózd - Ózd jobbikos polgármestere néhány héttel ezelőtt Ásotthalomnál, ezután a fővárosban, legutóbb pedig Röszkén szembesült a kialakult menekült helyzettel. Janiczak Dávid pénteki sajtótájékoztatóján azonban nem erről, hanem a kormány által tervezett intézkedésekről beszélt, ami gyakorlatilag hazánk területén szétszórná a betelepült migránsokat.

- Vannak nekünk saját migránsaink, akikkel évszázadok óta foglalkozni kellene, ehelyett a kormány teret enged a gazdasági megfontolásból történő újkori népvándorlásnak. Akkor, amikor még a magyarok sem jutnak munkához – fogalmazott Janiczak Dávid. – A Fidesz jelenleg tranzitzónákat akar kialakítani, hogy a menedékjogot kapók szavazati joggal rendelkezzenek a soron következő választásokon. Ez mind semmi, a kormány ugyanis vállalta 59 ezer megszálló foglalkoztatását, az önkormányzatok pedig csak úgy vehetnek részt a közfoglalkoztatásban, ha idegen bevándorlókat is alkalmaz.

Janiczak Dávid hozzátette: a tervek szerint a válsághelyzet rendezésére lefoglalhatják az önkormányzatok – és azok cégeinek az ingatlanjait, ezzel megszüntetik a települések önrendelkezési jogait, kiterjesztik a kormány hatalmát. A városvezető szerint a polgármesterekből tehetetlen bábok lesznek, akik kiszolgáltatottan figyelik majd az eseményeket.

- Mi lesz azokkal az emberekkel, akiknek egyetlen megélhetési formája a közfoglalkoztatás – kérdezett vissza Janiczak Dávid. – Mi lesz a magyarokkal, akik fenntartják az államot, és azokkal a romákkal, akiknek a megélhetése így is komoly feladatot ad a településeknek. A jelenlegi intézkedések a megszállást segítik elő, humanitárius, gazdasági és közegészségügyi katasztrófa fenyeget, még akkor is, ha ezt jelenleg még tagadják.

Ózd első embere a tájékoztatón kiemelte: már nem csak a Szeged – Budapest – Győr – Hegyeshalom, vagyis a tranzitútvonalon találkozhatunk a migránsokkal, hanem hazánk számos településén.

Már Cegléden és Miskolcon is felbukkantak, nem kell tehát sok ahhoz, hogy akár egész Borsod megyét elárasszák. A tervezett intézkedéscsomag ellen már közleményben tiltakozott a Magyar Polgármesterek Közössége, amelyben kifejtik, hogy a válságkezelés nem mehet az önkormányzatok jogköreinek a rovására.

- Nincs miről tovább beszélni, le kell zárni a déli határt, a menekülttáborokat és szükségünk van az önálló határőrségre is – jelentette ki Janiczak Dávid. – Ugyanakkor meg kell szüntetni a regisztrációt és nem szabad fogadni a visszatoloncolást. Egyszer és mindenkorra véget kell vetni Magyarországon a lakosságcserének, mert jelenleg ez zajlik, méghozzá rohamtempóban.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában