Helyi közélet

2015.09.03. 22:06

Helyi pénz: a Tokaji dukát mindenkinek dukál

Mád- A hét végén rendezik meg Mádon az immár hagyományos Mádi Furmint Ünnepet.

Mád- A hét végén rendezik meg Mádon az immár hagyományos Mádi Furmint Ünnepet.

Csodálatos találmány a mádi villanyrendőr. Két domb között a völgyhajlat legmélyebb pontján található, előtte mindkét irányban a lejtőn sebességmérő tábla, figyelmeztet, ha meghaladjuk a negyven kilométeres óránkénti sebességet, amely – ha motorfékkel érkezünk is – pedálos fékezési technikát igényel. Ha valamelyiket (esetleg mindkettőt) elmulasztjuk és/vagy a közlekedési szabályokra fittyet hányók vagyunk, a villanyrendőr minden esetben érkeztünk előtt ötven méterrel pirosra vált. Tessenek kipróbálni – illetve nem, mert mindenki törekszik a szabályok betartására, de ha mégis, akkor –, sikerülni fog.

Ha már úgyis várakozunk a táblánál, akkor óhatatlanul is eszünkbe juthat, vajon milyen lehet ez a Mád itt bekanyarodva. Ha eszünkbe jut, akár tehetünk is egy kitérőt, ha nem sietős a dolgunk. De gyalogosan, mert ami a falu központja felé történik, azt száz méter múltán úgy hívják, varázslat. Rögtön egy, vagy akár másfél évszázaddal korábbi időben érezhetjük magunkat, ha csak a házakat nézzük. A polgári hangulatot, a nyugalmat sugárzó házak és utcák nyugodt szívvel szolgálhatnának bármely békebeli tévéjáték díszletéül. Ha kisétáltuk magunkat, akkor pedig méltán érezhetjük, ide vissza kellene térni.

Tokaji dukát

Erre pedig meg is lesz a lehetőség, rögtön most a hét végén, ugyanis pénteken és szombaton rendezik meg a már hagyományos Mádi Furmint Ünnepet. Tatárka József, Mád polgármestere elmondta, idén összesen 30 helyszín várja a látogatókat, a borbarátokat, a gasztronómiai különlegességre vágyókat és azokat, akik egyszerűen szeretnék jól érezni magukat. Pénteken tartják meg a hagyományos kóstolónapot, és aznap este lép fel az Abrakazabra zenekar, amely tulajdonképpen az LGT-t takarja Presser Gábor nélkül.

Szombaton lesz a fesztivál hivatalos megnyitója a polgármesteri hivatal udvarán. Ez alkalommal mutatják majd be a 27 tokaj-hegyaljai település pénzét, a Tokaji dukátot.

– Nagyon várjuk a helyi pénz bemutatását – mondja Tatárka József. – Sopronban, Hajdúnánáson és a Balatonnál már bevált a helyi pénzek bevezetése. Egy Tokaji dukát egy forintot ér majd, de ennek a pénznek nem ez a különlegessége, hanem amellett, hogy a tokaj-hegyaljaiak összetartozását erősíti, a forgalom megélénkülését is várjuk ettől, hiszen azok, akik vállalják ennek a pénznek a forgalmazását és az elfogadását, azok kedvezményeket is biztosítanak majd a vásárlóknak.

A Tokaji dukátokat a koncertekre – köztük az Omega szombat esti beat miséjére – nem kell elkölteni, hiszen a fesztivál alatt valamennyi hangverseny ingyenesen látogatható.

ÉM-BG


Mád - Házi készítésű gépeket várnak Mádra. A Furmint Ünnep keretein belül olyan járművek bemutatóját tervezik, amelyeket a térségben gyakran használnak a gazdák a szőlőműveléssel kapcsolatos feladatokra. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában