Helyi közélet

2015.09.18. 17:56

CineFest - iPhone-nal forgatták. Kultfilm lesz belőle?

Miskolc - Az amerikai alkotás már sok díjat besöpört a fesztiválokon.

Miskolc - Az amerikai alkotás már sok díjat besöpört a fesztiválokon.

Lehetnek-e olyan filmek az idei fesztiválon, amelyekre évek múltán is mindenki emlékezni fog? Ezt kérdeztük a fesztiváligazgatótól még a Jameson CineFest filmfesztivál indulása előtt. Várhatóan lesznek, amelyek kultfilmmé válnak, válaszolta akkor Bíró Tibor, és egy példát is mondott, az amerikai Sean Baker rendezte Tangerine címűt, amely külföldi fesztiválokon már számos elismerést kapott. Érdekessége, hogy egy iPhone telefonnal készítették. A film producere, Shih-Cing Tsou Miskolcon van a fesztivál idején, vele beszélgettünk.

A fesztivál szervezői vette fel velük a kapcsolatot, árulta el Shih-Cing Tsou, és ők igent mondtak arra, hogy Miskolcon is megméressék magukat a versenyprogramban. Azt már itt tudta meg, hogy a CineFest Magyarország legnagyobb film­fesztiválja.

Hatszázan látták

– Hatalmas dolog, hogy hatszázan látták itt a filmünket – mondta, és megjegyezte, jó érzés volt hallani, hogy tetszik.

A filmet, amely Los Angeles utcáin játszódik és két nő karácsony esti kalandját meséli el, valóban egy iPhone 5-össel vették fel.

– Nagyon alacsony volt a költségvetés – mesélte Shih-Cing Tsou –, a rendező azonban nem akarta egy átlagos digitális kamerával felvenni a történetet, másfajta látványt szeretett volna, mint amire az képes. Nagyon intenzíven kereste az alkalmas eszközt, így jutott el az iPhone-hoz, amivel, mint rájött, különleges hatást sikerült elérni. Például érdekes, széles látószögeket. Emellett az is kiderült, hogy kiválóan lehet vele spórolni a költségvetésen, hiszen nem kell, aki mozgatja a kamerát, könnyű utaztatni a stábot.

A producer mesélt a rendezőről, Sean Bakerről is, akinek ez már az ötödik filmje, s akivel a második, a Take out című filmjük óta (ebben társrendezők voltak) dolgoznak együtt.

Sok-sok elismerés

– Ritka, hogy valakivel ennyire megtaláld az összhangot, hogy ennyire hasonlóan lásd a szakmát – árulta el. Megtudtuk, van, hogy a producer, van, hogy a jelmeztervező a közös az alkotásban.

Az együttműködés gyümölcsöző, hiszen a filmek mindegyike sorban söpri be a díjakat a különböző fesztiválokon. Akárcsak a Tangerine.

A film a Sundance amerikai fesztivál nagy felfedezettje, a Deauville-ról pedig a második díjat hozták el. Nemrégiben a Magnolia Pictures társaság vette meg a forgalmazás jogát. A filmet már most sok-sok országba, például Angliába, Izlandra, Ausztriába, Franciaországba, Hongkongba és Taivanra hívták, és számtalan filmfesztiválon is bemutatkozhat.

Shih-Cing Tsou-tól még megtudtuk, nagyon tetszik neki Miskolc, járt a Diósgyőri várban, és mindennap sokat sétál a városban. A filmek közül pedig a magyar Saul fia címűt szereti, amelyet már második alkalommal, épp előző nap nézett meg a fesztiválon.


Péntek a CineFesten

Filmpremierek a nagyteremben

  • 18.00: Cop car (amerikai film – versenyprogram.
  • 21.00: Mr. Holmes (angol, amerikai film – kitekintő, versenyen kívül)
  • 23.00: Kábszer (amerikai film – kitekintő, versenyen kívül)

  • Kiegészítőprogramok

  • 18.00: Film a lakitelki találkozóról A vers ereje – Kádár félelme címmel (Iránytű dokumentumfilmes program)
  • 16.00: Béres Beáta előadása a Memento című, a miskolci mozik történetéről szóló könyvéről a Herman Ottó Múzeumban
  • 20.00: Szinva terasz: Filmek a hegymászás nagymestereinek főszereplésével

  • Három film alkotói

    Csütörtökön három magyarországi filmpremieren vehetett részt a fesztivál közönsége: Csehország Kobrák és siklók című filmjét, a román-magyar koprodukcióban készült Miért én? című horrorfilmet, Ausztria Goodnight Mommy című filmjét tekinthették meg az érdeklődők. A Kobrák és siklók egyik főszereplője, Matej Hádek, a Miért én? alkotói közül Tudor Giurgiu rendező, Lemhényi Réka vágó és Szélyes Andrea jelmeztervező és a Goodnight Mommy szerzői közül Veronika Franz és Severin Fiala rendezők személyesen is részt vettek a fesztiválon.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában