Helyi közélet

2015.08.26. 18:43

Miskolcon is megmozdult az ingatlanpiac, de nem eléggé

Miskolc - Sok családos próbálkozik ingatlanvásárlással az otthonteremtési kedvezményben bízva, de nem mindenkinek sikerül.

Miskolc - Sok családos próbálkozik ingatlanvásárlással az otthonteremtési kedvezményben bízva, de nem mindenkinek sikerül.

Jelentősen kibővült július 1-jétől a családok otthonteremtési kedvezménye (a CSOK – korábbi nevén lakásépítési támogatás, vagy szocpol). Olvasónk visszajelzései alapján megmozdult a lakáspiac és máris kevesebb ingatlan közt lehet válogatni, illetve többször kapják érdeklődés után a már eladva választ. Kálló Oszkár, a Maximál Ingatlan Iroda munkatársa azt mondja, valóban érezhető pezsdülés az ingatlanpiacon, de nem akkora mértékű, mint azt sokan várták a CSOK bevezetésétől.

Szigorú szabályok

Az érdeklődők száma valóban jelentősen megugrott, többen bele is vágnak a vásárlásba. Azonban a kedvezmény igénybevételének is szigorú szabályai vannak, sok esetben pedig, még ha a támogatásra jogosult is egy család, nem felelnek meg a hitelbírálat feltételeinek. A legtöbbször ugyanis lakáshitelt szeretnének igénybe venni.

A legtöbben még mindig befektetési céllal vásárolnak, és a 2008-as adatokkal ellentétben, amikor hetven százalékban hitelre támaszkodtak, ez ma inkább fordítva van. A kelendőbb ingatlanok kapcsán az a tapasztalat, hogy a panellakások mennek inkább, családi házaknál az olcsóbb, 15 millió alattira van kereslet. Elhelyezkedés szempontjából a miskolci és Miskolc környéki megy jobban, vidéken kevésbé van érdeklődés.

A panellakások közül is a kisebb alapterületűekre van kereslet, ennek megfelelően mozdultak kicsit felfelé is az árak, egy másfelest már nem nagyon lehet hárommillióért megvenni, ahogy a kétszobásak ára is az ötmillió felé közelít már inkább. Persze még mindig vannak alkalmi vételek, főleg a városon belüli elhelyezkedéstől függően. Kálló Oszkár szerint még mindig nem túl kelendő az Avas, bár itt is vannak eltérések, a kettes ütemben nehéz eladni, míg a hármasban kevésbé van ilyen probléma. Ugyanakkor egy olcsó ingatlan vonzó lehet, szinte bárhol, így ez több lakás esetén még mindig lent tartja az árakat.

ÉM-HI


Ki kaphat kedvezményt?

A kedvezményt életkortól függetlenül a már meglévő gyermekek és a terhesség betöltött 24. hetét követően a magzat vagy ikermagzat után vehető igénybe. A 40. élet­évüket be nem töltött házaspárok a nevelt gyermekek számától függetlenül, minimum egy, legfeljebb két gyermek vállalása esetében (megelőlegezett kedvezményként), akár használt lakóingatlan esetén is.

A kedvezményre jogosult igénylő a vele közös háztartásban élő, általa eltartott és a felépített vagy megvásárolt lakásba vele együtt beköltöző vér szerinti és örökbe fogadott gyermek után, gyámsága alatt álló, legalább egy éve vele együtt élő és általa eltartott gyermek után, a fiatal házaspár – a meglévő gyermekei számától függetlenül – legfeljebb két születendő gyermek után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában