Helyi közélet

2015.08.13. 18:38

Hol tornáznak az új tanévben a ferenczisek?

Miskolc - A tornacsarnokot őrzik ugyan, de az állaga egyre romlik.

Miskolc - A tornacsarnokot őrzik ugyan, de az állaga egyre romlik.

Sajnos örökzöld téma a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskola tornaterme, amelynek építése már 2010 óta áll. A tantestület a 2015/2016-os tanévre is úgy készül, hogy a diákoknak – ahogy eddig is – a folyóson, illetve az aulában tartják majd meg a testnevelésórákat. Mivel a mindennapos tornaórába felmenő rendszerbe kapcsolódnak be az osztályok, így az idén újabb évfolyam csatlakozik, ami további nehézséget okoz. Mindezt Zsúdel Antónia Orsolya, az intézmény igazgatója mondta el lapunknak.

Felszámolás alatt

Amikor arról kérdeztük, mit tud a beruházás további sorsáról, azt válaszolta, nincs újabb információja, ígéretek vannak, hogy rendbe teszik, de a cég felszámolás alatt van, így a felszámoló cég most árulja az épületrészt.

Az új tornacsarnokot még 2008-ban úgynevezett PPP-s konstrukcióban kezdték el építeni. Ez azt jelentette volna: magántőkéből elkészül, az önkormányzat mint használó később állami segítséggel ezt visszabérli, majd a futamidő lejártával állami kézbe kerülhet a beruházás. A Ferenczi esetében nem vált be ez a módszer, a beruházó csődbe ment, az építkezés áll, sőt egyre romlik a már elkészült szerkezet állapota.

Három évvel ezelőtt az állam 15 milliárd forintos segítséget adott az önkormányzatoknak a korábban PPP-s beruházás keretében megépített tanuszodák és tornatermek működtetési és fejlesztési költségeinek finanszírozására. Az intézkedés 35 beruházást érintett – ezek főként oktatási intézményekben működnek –, a beruházások összértéke mintegy 50 milliárd forint volt.

Félkész állapotban

A segítség megyénkbeli települések tornatermeit is érintette, de a Ferenczi kimaradt ebből. Az indok: még félkész állapotban van, illetve felszámolás alatt áll a magánpartner.

A Ferenczi befejezetlen tornacsarnokát őrzik ugyan, de az állaga egyre romlik. Szakemberek szerint már olcsóbb lenne lebontani és újat építeni, mint az eredetit befejezni. Információink szerint a beruházás 450 millió forint lett volna, de most 300 millióért árulja a felszámoló, míg körülbelül 500 milliót kellene rákölteni, hogy használható legyen.

Az önkormányzatnál is érdeklődtünk a beruházásról. Koczák Szilvia városházi szóvivő elmondta: a tornacsarnok beruházója az Ifjúsági Sportcentrum Szolgáltató Kft., melynek – 2008-ban az önkormányzattal kötött szerződése alapján – 2010. április 1-jétől üzemeltetnie kellene a létesítményt. „A műszaki átadás azonban mind a mai napig nem történt meg. Kezdetben az engedélyezési eljárás elhúzódása okozott késedelmet, később a bank megszüntette a finanszírozást, végül a beruházó ellen felszámolási eljárás indult.

2013-tól a szakközépiskolák működtetése a KLIK-hez került, idén július 15-től pedig a Nemzetgazdasági Minisztérium vette át. Így ők tudnak válaszolni a kérdésre” – tette hozzá.

Megkerestük a minisztériumot is, de nem kaptunk választ.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában