Helyi közélet

2015.07.05. 19:44

Olimpia 2024: nyolc plusz egy sportág is szóba jöhet Miskolcon

Miskolc - Labdarúgás, íjászat, küzdősportok, kerékpársport, öttusa, gyaloglás – ezeket rendez(het)né Miskolc.

Miskolc - Labdarúgás, íjászat, küzdősportok, kerékpársport, öttusa, gyaloglás – ezeket rendez(het)né Miskolc.

A 2024-es nyári olimpiai játékok megrendezésére szinte biztos, hogy pályázik Magyarország, budapesti központtal, bár ehhez még az országgyűlés igenje is szükséges, ez hétfőn születhet meg a Parlamentben.

Viszont megvalósíthatósági tanulmány már készült, és néhány napja ennek a száz oldalas összefoglalója is nyilvánosságra került. Ebben az szerepel, hogy 38 versenyhelyszínen bonyolítanák le az ötkarikás játékokat (a leírás szerint ebből 24 már most alkalmas, vagy alkalmassá tehető viadalok megrendezésére). A budapesti fő helyszín a Duna-parti Kvassay-zsilip és környéke lenne, de a tanulmányban lehetséges vidéki helyszínek is szerepelnek, úgy mint Debrecen, Szeged, Miskolc, Székesfehérvár, Balatonfüred, Veszprém, Szombathely, Győr, Göd és Dunakeszi-Alag.

Hangok vidékről

Az elmúlt napokban a tanulmányban szereplő lehetséges vidéki helyszínek hangot adtak annak, hogy melyik sportágat vállalnák be: Péccsel kapcsolatban Csizi Péter, a Fidesz helyi országgyűlési képviselője jelentette be, hogy a 2024-es olimpián a kosárlabda-, valamint a tollaslabdaversenyeknek adnának otthont; Szegeddel kapcsolatban Haág Zalán, a KDNP szegedi elnök-frakcióvezetője jelezte, hogy az ötkarikás játékok kajak-kenu és evezős versenyeinek ideális helyszíne lehetne a Maty-éri Szegedi Olimpiai Központ.

És, hogy mi a helyzet Miskolcon? Borsod-Abaúj-Zemplén megyeszékhelye melyik olimpiai sportág versenyének adna, adhatna otthont 2024-ben? Erről kérdeztük Kiss Gábort, Miskolc alpolgármesterét, akitől a következő választ kaptuk:

– A labdarúgás, az íjászat, a küzdősportok, úgymint a birkózás, a cselgáncs, az ökölvívás és a karate – amely ugyan jelenleg még nem olimpiai sportág, de 2024-re valószínűleg szerepel majd az ötkarikás játékok programjában –, a kerékpársport, az öttusa, a gyaloglás, ezen sportágak versenyhelyszíne lehet a város. Köszönhetően annak, hogy Miskolc az elmúlt években jelentős változásokon ment keresztül. Többek között megújult a tömegközlekedés, bővült, korszerűsödött az úthálózat, új sportlétesítmények épültek, bővültek a minden igényt kielégítő szálláshelyek. Ezek a fejlesztések alkalmassá tették Miskolcot nagyobb sportversenyek, így olimpiai viadalok megrendezésére is. Referenciáink is vannak: az utóbbi években több országos, illetve nemzetközi sportesemény színhelye volt a borsodi megyeszékhely. Városunkban rendezték meg többek között az U18-as női kosárlabda Európa-bajnokságot 2011-ben, az U16-os női kosárlabda Divízió A Európa-bajnokságot 2012-ben, az U18-as női kosárlabda Európa-bajnokságot 2013-ban, az European Central Tour nemzetközi kerékpárversenyt 2013-ban és 2014-ben. Megjegyzem: az ötkarikás játékokhoz szükséges sportlétesítmények nagy része az olimpiától függetlenül is adott lesz Miskolcon 2024-re.

ÉM-BCS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában