Helyi közélet

2015.07.19. 15:14

Megismerni egymás kultúráját

Miskolc - Egyre több diák választja Magyarországot, ezen belül megyénket a cserediák-programban.

Miskolc - Egyre több diák választja Magyarországot, ezen belül megyénket a cserediák-programban.

2011 óta a világon Magyarország népszerűsége növekedett a legnagyobb mértékben a külföldi cserediákok körében a világ egyik legnagyobb és legrégebbi nemzetközi diákcsere-szervezete, az American Field Service (AFS) adatai szerint. A hazánkba látogató külföldi diákok száma az elmúlt 4 évben 37 százalékos emelkedést mutat, ami a legmagasabb az AFS több mint ötven partner­országa között.

Mert kíváncsi

Az önkéntes családok számára az AFS támogatást nyújt, amely a diák utazási költségeit, iskolai étkezését, betegség- és baleset biztosítását, gyógyszereit fedezi.

„A cserediákok fogadásának nincsenek szigorú követelményei, fontos azonban, hogy egy család azért döntsön egy külföldi diák befogadása mellett, mert kíváncsi egy másik országból, egy másik kultúrából érkező emberre” – hangsúlyozza Bangáné Jarecsni Rita, az AFS Magyarország nemzeti igazgatója.

A kazincbarcikai Budai család már másodszor lát vendégül cserediákot. Budainé Csató Judit azt mondja, egy koreai fiú volt náluk először pár hónapig és annyira pozitív tapasztalatok, impulzusok érték őket, hogy úgy döntöttek, hosszabb időre is meghívnak magukhoz egy diákot: Joel februárban érkezett Magyarországra Ausztráliából és 11 hónapig lesz a család tagja. Judit ugyanis a harmadik gyermekeként emlegeti a 17 éves fiút, aki a születésnapját is itt ünnepelte. Ahogy mondja, amellett, hogy megismerhetnek egy másik kultúrát a programnak köszönhetően, nyitottságot és elfogadást is tapasztalnak és tanulnak.

Joel teljesen beilleszkedett, már beszél magyarul, jól tanul az itteni gimnáziumban, amelynek aktívan részt vesz az életében, gitározik, grafikai szakkörbe jár és nagyon jól érzi magát Magyarországon. Érdekesség, hogy a fiú ősei az Osztrák-Magyar Monarchia területéről vándoroltak ki, az édesanyja, illetve a nagymamája pedig önkénteskedik – ők éppen a napokban látogatják meg a fiút.

Jó tapasztalat

Négy cserediákot látott már vendégül – Tajvanról, Ausztráliából, Brazíliából és OlaszországbólJuhász Rita, sőt az ő két fia is járt már cserediákként külföldön. Mint mondja, csak jó tapasztalata van a programról, egymás kultúráját, gasztronómiáját, országát is jól megismerhették, de a nyelvek szempontjából is hasznos. Gyakorolhatják az angolt, a cserediákok pedig magyarul is tanulnak, de például az ő fia is megtanult portugálul Brazíliában.

De azt is pozitívumként említi, hogy miközben a diákoknak megmutatták Miskolc, a megye, illetve az ország látnivalóit, az ő szemükön keresztül kicsit rácsodálkoztak maguk is, hogy milyen értékeket találni a saját otthonukban.

Mindkét családban említették azt is, hogy olyan barátságok, kötelékek alakulnak ki a diákok itt tartózkodása során, amelyért már megéri részt venni a programban, amit csak ajánlani tudnak másoknak is.

ÉM-HI


Jelentkezőket várnak

Az AFS révén több mint 80 ország 13 ezer diákja vesz részt minden évben 3–11 hónapos külföldi tanulmányúton, s eddig világszerte több mint 400 ezer középiskolás és fiatal felnőtt tanulhatott külföldön, ahol önkéntes befogadó családoknál éltek és helyi iskolákban tanultak. Azok a családok, amelyek külföldi diákot fogadnának, az AFS budapesti irodájához vagy megyei önkénteseihez fordulhatnak felvilágosításért, vagy a www.afs.hu oldalon szerezhetnek információkat a programról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában