Helyi közélet

2015.06.03. 12:00

Lovas lovakról lovasoknak

Bodrogkisfalud - Ősszel jelenik meg a bodrogkisfaludi Godzsák Nelli tanmesekönyve.

Bodrogkisfalud - Ősszel jelenik meg a bodrogkisfaludi Godzsák Nelli tanmesekönyve.Godzsák Nellivel először meg másodszor azért találkoztunk, mert egyrészt megismerkedtünk terápiás kutyájával, Mogyoróval, majd elkísértük őket egy foglalkozásra. A bodrogkisfaludi lovardát üzemeltető hölggyel most azért futottunk össze, mert a közeljövőben megjelenik mesekönyve, a Lili és a lovaglás.

Honvágy ellen

– Eszemben sem volt könyvet írni – mondja Godzsák Nelli. – Néhány évvel ezelőtt Ausztriában dolgoztam egy ideig, és esténként talán a honvágy ellen, vagy azért, hogy a feszültséget oldjam, elkezdtem írogatni. Könyvet sem akartam belőle. A dolog úgy kezdődött, hogy egy lovas újság elkezdte lehozni a történeteket, majd amikor a rövid kis mesék elfogytak, az újság is megszűnt.

Innentől egy picikét kanyart vesz a történet.

– Az újság szerkesztője keresett meg azzal, hogy azt a néhány mesét egy könyv formájában megjelentetné. Igent mondtam, majd nekiláttunk a barátnőmmel – aki rajzokat készített a történetekhez – megtervezni a borítót. Aztán egyszer kaptam egy levelet a szerkesztőtől, hogy egyáltalán nem biztos, úgy fog kinézni a borító, ahogy mi szerettük volna, ráadásul nem is biztos, hogy mindkettőnk neve kellene, hogy szerepeljen a könyvön, tulajdonképpen az lenne a legjobb, ha egyikünk nevét sem írnák ki, és nehogy azt higgyük már, ezekbe a kérdésekbe egyáltalán volna beleszólni valónk. Ekkor már egyre kevésbé értettem a dolgot, próbáltam érvelni, de ezzel annyira felbosszantottam a szerkesztőt, hogy közölte, eláll a kiadástól. Mi azonban már annyira benne voltunk a történetben a barátnőmmel, hogy úgy döntöttünk, akkor kiadjuk mi. Találtunk egy egri nyomdát, ott fogják kinyomni egyelőre 500 példányban, aztán majd meglátjuk, hogy fog fogyni a könyv. Ha sikerül eladni, akkor jöhet a következő kiadás.

Kezdő lovasoknak

A történet úgy kezdődik, hogy Lilinek van egy lova…

– Igen, és így is folytatódik. A lovat Huncutkának hívják, talán azért, mert nekem is van egy ilyen nevű pónim. Ez egy nagyon jó lónév még akkor is, ha viselője egyáltalán nem olyan természetű. Ezzel a Lilivel mindenféle kalandok esnek meg, meg a barátaival, akiknek szintén vannak lovaik.

– Tombolhat arrafelé a jólét…

– Úgy bizony, ráadásul ezek a gyerekek mindig a lovakkal vannak, így vagy nem járnak iskolába, vagy nyári szünet van. A lényeg az, hogy ezek a rövid tanmesék azoknak a gyerekeknek vagy kezdő lovasoknak szólnak, akik még csak barátkoznak a lovaglással és a lovakkal. Minden rövid tanmesében a szakkifejezéseket kiviszem a lap aljára és ott elmagyarázom, melyik mit jelent, így aki a könyvet elolvassa, és utána kezd el lovagolni, az már tisztában lesz egy csomó fogalommal, ami a lovagláshoz szükséges.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában