Helyi közélet

2015.06.30. 11:40

Hová merjünk utazni?

Miskolc - A Görögországban nyaralók nem éreznek semmit a kialakult gazdasági helyzettel kapcsolatban.

Miskolc - A Görögországban nyaralók nem éreznek semmit a kialakult gazdasági helyzettel kapcsolatban.Görögországnak kedden 1,6 milliárd eurónyi lejáró adósságot kellene megfizetnie az IMF felé. Ha ez nem sikerül, az egyben államcsődöt is jelent. Már a hétvégén hallani lehetett róla, hogy Görögországban nem nyit ki sem a tőzsde, sem a bankok, utóbbiak zárva is tartanak egész héten. Hétfőn korlátozták a bankautomatákból felvehető napi pénzösszeget 60 euróban. Hétfőn napközben kezdett pánikhangulat is kialakulni. Az emberek nagy tételben vásároltak benzint és kiürítik a boltokat, tartva attól, hogy később már nem lesz lehetőségük vásárolni.

Semmit sem érzékelnek

– Jelenleg is vannak kint utasaik, Görögországban, mondta el érdeklődésünkre Bárdos István, a Szerviz Iroda vezetője. – Beszéltek is velük hétfőn délelőtt és azt mondták, semmit nem érzékelnek a kialakult helyzetből.

Azt pedig már korábban is javasolták – és Bárdos István most is hangsúlyozta –, hogy mindenki vigyen magával megfelelő mennyiségű készpénzt, így a banki korlátozás sem okozhat gondot.

– A világ és Görögország pénzügyi helyzete nem befolyásolja a víz és a homok hőmérsékletét. A jelenlegi helyzetben is lehet felhőtlenül nyaralni Görögországban, ami egyébként is a legkedveltebb úti cél idén nyáron – tette hozzá. A korábban utazást foglalók és a frissen érdeklődők számára is javasolják az országot, továbbra is.

Nem ilyen a helyzet Tunéziával kapcsolatban. Harmincnyolcra nőtt hétfőre a két vízparti üdülőkomplexum ellen pénteken elkövetett terrortámadás halálos áldozatainak száma és a korábban ebbe az országba utazást foglalók gyakorlatilag tömegével mondják le az utakat. Ahogy Bárdos István mondja, ennek ellenére ugyanúgy járnak a gépek, nem álltak le a kiutaztatások, igaz, alig harminc százalékos a repülők kihasználtsága.

Ebben az országban is vannak kint a Szerviz Irodának utasai, és, bár a terrorcselekménytől több száz kilométerre, mégsem felhőtlen a nyaralásuk. Bár a szakember szerint várhatóan a következő hetekben „fillérekért” lehet majd ide kiutazni, mégsem ez lesz a nyár slágere és nem is javasolják már új érdeklődőknek az ideutazást. A nagyobb kockázatot nem is az jelenti, hogy bajuk eshet, hanem, hogy a külügy egyes, utazásra nem javasolt kategóriába sorolja az arab országot – ezt egyébként a hétvégén Anglia, Németország és Szlovákia is megtette már. Ebben az esetben ugyanis leállnak a gépek és nem lehet ide kiutaztatni, a foglalásokat visszafizetik és a kint lévőket azonnal hazahozzák. Jelenleg július 10-ig adott a lehetőség mindenki számára, hogy a tunéziai foglalását átkösse egy másik célállomásra.

ÉM-HI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában