Helyi közélet

2015.05.29. 11:30

Megfújta, és rögtön megszólalt

Szebenye-puszta - Még csak 11 éves, de már most gyönyörű hangokat tud előcsalogatni tárogatójából. Arcok a megyéből: Cziper Gábor Bence tárogatós.

Szebenye-puszta - Még csak 11 éves, de már most gyönyörű hangokat tud előcsalogatni tárogatójából. Arcok a megyéből: Cziper Gábor Bence tárogatós.Cziper Gábor Bencére azt mondják, igazi őstehetség. Mert bár a kottát nem ismeri, de hallás után szinte minden dallamot eljátszik tárogatóján. És nem is akárhogy. A szakértők mindenütt úgy vélekednek, nagyon szép hangon tudja megszólaltatni hangszerét. Bencét nevelőapja, Csehovics Gábor nevezte be a Fölszállott a páva televíziós tehetségkutatóba, amit ezúttal gyerekeknek hirdettek meg. Már lezajlott a területi válogató, most nagy izgalommal várják az eredményt.

A 11 éves fiú nevelőszüleivel és 6 „testvérével” él Szebenye-pusztán.

Ha kedve van

A tárogató mint hangszer adott volt, hiszen Gábor (vagy ahogy a gyerekek szólítják, papa) is tárogatós, sőt tárogatókészítő (mint ez kiderült fenti riportunkból – a szerk.).

– Papa az egyik bátyámnak tanította, hogyan kell a tárogatót megfújni. Én meg ott biciklizgettem a közelükben, és nagyon figyeltem, mi történik. Papa egyszer csak megkérdezte: „te is meg akarod próbálni”? Én meg mondtam, hogy igen. Mindent úgy csináltam, ahogy papa mutatta, és amikor megszólalt a tárogató, majd’ elájult, mert olyan szép hang jött ki a hangszerből – meséli Bence a tanulás első lépéseit.

Gábor hozzáteszi: a gyerek nagyon tehetséges, de nem lehet neki azt mondani, hogy gyere, gyakoroljunk egy órát, mert ő csak akkor veszi elő a hangszert, ha kedve van hozzá. Az internetről tölt le dallamokat, és addig próbálgatja, amíg nem megy. A Fölszállott a páván népdalcsokorral indult, de eljátssza például Brahms Magyar táncok című művének egyik részletét is.

Kiderül, Bence énekelni is szeret, főleg zuhanyzás közben „áriázik”. Ma már együtt jár nevelőapjával a tárogatós találkozókra és különböző ünnepségekre fellépni.

Bence számára nagy élmény volt a tehetségkutató válogatója.

„Ez már jó”

– Előttem játszott vagy 10 citerás, és amikor én következtem a tárogatóval, akkor a zsűri előtt összesúgtak a nénik: „na, ez már jó”. A várakozás közben akadt egy nehéz feladat is, a tévések előtt kamerázás közben kellett a lépcsőn lefelé lépkedve a tárogatón játszanom. Nem volt könnyű, de azért nem rontottam el – idézi fel az eseményeket a fiú.

Őt egyébként nemcsak a zenélés érdekli. Szívesen be­lopakodik a papa műhelyébe. Legutóbb egy kis traktort barkácsolt magának. Aztán ott a kiskertje, ahol örömmel kapálgat, és locsolgat. A közeli Bélus-patak is gyakran csalogatja, ahol jókat lehet horgászni. A garázsban pedig ott a bicikli. Ha a ház előtti úton nem túl nagy a forgalom, a bringázás is jó mulatság.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában